Riječani opet posrnuli u Velikoj Gorici

ZAUSTAVLJEN NIZ POBJEDA Kristijan Lovrić potopio beskrvnu Rijeku u srcu Turopolja

Ivana Vaupotić

Igrači Rijeke su pognutih glava napustili stadion u Velikoj Gorici/D. KOVAČEVIĆ

Igrači Rijeke su pognutih glava napustili stadion u Velikoj Gorici/D. KOVAČEVIĆ

 Rijeka se ove subote pridružila Rudešu na popisu klubova koji ove sezone nisu osvojili niti jedan bod na gostovanju kod jednog od najdarežljivijih domaćina HT Prve lige. Bolje rečeno, rastrčana i razigrana Gorica je sasvim zasluženo stigla do tek četvrte prvenstve pobjede na svom terenu. Pri tome joj je jako odgovarala izvedba Rijeke na rubu beskrvnog.



VELIKA GORICA Rijeka se ove subote pridružila Rudešu na popisu klubova koji ove sezone nisu osvojili niti jedan bod na gostovanju kod jednog od najdarežljivijih domaćina HT Prve lige. Bolje rečeno, rastrčana i razigrana Gorica je sasvim zasluženo stigla do tek četvrte prvenstve pobjede na svom terenu. Pri tome joj je jako odgovarala izvedba Rijeke na rubu beskrvnog.


U odnosu na prethodno kolo HT Prve lige, obje momčadi bile su lišene igrača koji vrlo često čine razliku u vrhu napada. Najboljeg strijelca Gorice, Lukasza Zwolinskog, viroza je pospremila u krevet, a Alexander Gorgon izostao je zbog ozljede gležnja koju je zaradio u srazu sa Slaven Belupom na Rujevici. Povrh toga, Rijeka je nastupila i bez ozlijeđenog Darka Velkovskog.Uvod je protekao u već tradicionalnom ispitivanju snaga, a u 9. minuti Gorica je opasno zaprijetila iz slobodnog udarca s lijeve strane. Kristijan Lovrić opalio je u bliži kut s trideset metara, ali Simon Sluga nije se dao iznenaditi. Nešto kasnije proigravanje Marija Marine u dubinu na desnom je boku izbacilo izbacilo Giorgi Mčedlišvilija, čija povratna lopta nije pronašla niti jednog domaćeg igrača.

Turopoljci su u tom razdoblju imali inicijativu i nizali su opasne situacije pred golom Rijeke, koja je, pak, izgledala plaho, poput srne. Srećom po živce Igora Bišćana, to nije predugo trajalo. Zapravo, Rijeka je i dalje bila u podređenom položaju, ali suparniku više nije dozvoljavala da se razmaše. Štoviše, u 25. minuti zaprijetila je silovitim udarcem Domagoja Pavičića s više od trideset metara. Kristijan Kahlina tu je loptu jedva zaustavio.



Gradski stadion. Sudac: Ivan Vučković 6,5.  Gledatelja: 1.677. Strijelac: 1:0 Lovrić (48′).  Žuti kartoni: Lovrić, Čagalj, Oboabona, Marina (Gorica), Escoval (Rijeka).




GORICA: Kahlina 7, Mčedlišvili 6,5, Čagalj 6, Oboabona 6,5, Čabraja 6, Suk 6,5, Marina 6, Dvorneković 6 (od 78′ Maloča –), Maslowski 6,5 (od 64′ Mathieu –), Lovrić 7 (od 89′ Jovičić –), Ndiaye 6.


RIJEKA: Sluga 6,5, Kvržić 5, Župarić 5, Escoval 5, Mamić 5, Lepinjica 5,5 (od 85′ H. Smolčić –), Murić 5,5, Halilović 5, Pavičić 5,5, Bušnja 5,5 (od 71′ Čolak –), Puljić 5.



Ubrzo je na terenu uspostavljena kakva-takva ravnoteža, iako je Gorica i dalje imala laganu inicijativu. Međutim, domaće su centimetri dijelili od vodstva u 39. minuti, kada se Lovrić zabio u sredinu s lijevog krila i uputio je dobro odmjereni po golu s više od dvadeset metara. Sluga je već bio savlada, ali lopta je pogodila u prečku i odbila se do Joeya Suka, koji brzopleto reagirao i prebacio gol.


Na početku drugog dijela, u 47. minuti, Lovrić je još jednom pokušao iznenaditi Slugu iz slobodnog udarca, ali lopta je prošla nekoliko centimetara iznad prečke. Idući napad je, pak, izazvao erupciju oduševljenja u srcu Turopolja. Uporni Lovrić odlučio se za prizemni udarac s ruba kaznenog prostora i konačno je dočekao svoj trenutak slave jer lopta se zakoprcala u mreži – 1:0.


Primljeni gol razbudio je Rijeku, koja je konačno zaigrala za nijansu bolje. Doduše, obzirom na dotadašnju izvedbu u Velikoj Gorici, to uopće nije bilo teško. Osim toga, napadi gostiju i dalje su bili rijetki, jalovi i bezopasni. S druge strane, Gorica nije previše mijenjala svoj gard. Kako je vrijeme odmicalo, tako je Rijeka dodatno podigla razinu svoje igre, a u 63. minuti dočekala je i prvu pravu priliku.


Ubačaj Roberta Murića s lijevog boka stigao je do Jakova Puljića, koji je na rubu peterca posegnuo za lukavstvom, uputivši loptu petom u dalji kut. Na njegovu žalost, tom udarcu nedostajalo je snage pa je Kahlina uspio intervenirati. Otvaranje Rijeke domaćoj momčadi je pružilo priliku za kontre koje, ipak, nisu polučile nove akcije za podizanje tribina na noge.Kada je semafor pokazao da je do kraja ostalo još dvadeset minuta, Bišćan je na teren poslao oporavljenog Antonija Mirka Čolaka, umjesto Denisa Bušnje. Od tog trenutka utakmica se pretvorila u sasvim otvoreno sučeljavanje. Bolje rečeno, Gorica je beskompromisno tražila novi gol za potvrdu pobjede, a Rijeka je svim silama htjela izjednačiti.

Igrala se 82. minuta kada se gostima pružila prilika da nešto naprave iz prekida. Murić je lukavo pucao po zemlji iz slobodnog udarca sa osamnaest metara, ali Kahlina je refleksnom intervencjom na crti još jednom potvrdio da ove sezone spada u kategoriju najboljih golmana HT Prve lige. Završne minute donijele su stihijske napade Rijeke koji nisu donijeli novu opasnost po gol Gorice.