Zanimljivo u HNL-u

SVI NA TRIBINE Lov na titulu opet je otvoren, a pola hrvatske lige moglo bi u Europu

Edi Prodan

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Dodatnu zanimljivost HNL-u daje i najava mogućeg izbacivanja grčkih klubova iz europskih natjecanja što bi značilo da se na toj ljestvici HNL pomiče za jedno mjesto



Katastrofične najave o vremenskim nepogodama koje su se očekivale za dane vikenda, a koje su opet prijetile odgađanjem redovnog kola HNL-a, su srećom – prenesene u idući tjedan.


Kad je Rijeka u pitanju, u nedjelju nas očekuje oblačno vrijeme s temperaturama između 5 i 7 stupnjeva. Nema ni najavljene »marčane bure« već će na Rujevici puhati sasvim umjereni sjeveroistočni vjetar.


Ljudi koji održavaju stadion Rujevica također ne moraju brinuti jer su za subotu najavljene dosta obilne kiše tako da se u nedjelju, do 17 sati za kad je najavljen ogled Rijeke i Cibalije, utakmica koja je prije nešto više od godinu dana u Rijeku donijela prvu titulu prvaka Hrvatske i izazvala nezapamćeno slavlje i jednako takvo masovno pražnjenje emocija, neće posebno morati polijevati travnjak.




Loše je vrijeme, s mogućim snijegom, najavljeno za ponedjeljak, no to već nije briga svih onih tisuća i tisuća navijača koji će u nedjelju doći na Rujevicu po nove doze nogometne sreće.


Konkurentske ekipe također ne trebaju strahovati od odgoda. U nedjelju tako igraju Osijek i Hajduk, početak utakmice je u 15 sati. I njima će vrijeme biti korektno, hladnije, oko ništice, a uspije li Osijek prekinuti svoj jalovi niz, dakako uz pobjedu Rijeke nad Cibaliom, aktualni prvak Hrvatske bi se mogao vratiti na drugu poziciju.


Trenutno prvi Dinamo i posljednje plasirani Rudeš na Maksimiru igraju u subotu u 19 sati. Oni bi pak mogli imati, tim više što nam je poznata »nepropusnost« maksimirskog travnjaka u takvim situacijama, lagano »vaterpolske« uvjete. Iznenadi li Rudeš, a riječ je o ekipi koja je za takve stvari, ma koliko bila 10., itekako sposobna, i ovogodišnje prvenstvo bi moglo ući u jako zanimljive vode.


Aktualno kolo je jako interesantno i zbog činjenice da slijedi prekid sve do pred Uskrs, u preduskrsnu subotu je veliki derbi Hajduka i Rijeke na Poljudu koji bi također mogao prouzročiti tektonske promjene na HNL ljestvici.


Koliko god da je prije nekoliko mjeseci izgledalo kako je sve gotovo – Dinamo je napravio veliku bodovnu prednost, a Rijeka nanizala seriju poraza – sve su opcije opet moguće, bitka za prvaka Hrvatske je maksimalno otvorena. Dodatnu zanimljivost HNL-u daje i najava mogućeg izbacivanja grčkih klubova iz europskih natjecanja, vlasnik PAOK-a je razmirice na travnjaku pokušao rješiti pištoljem što se na europsklim stadionima ne pamti, što bi značilo da se na toj ljestvici HNL pomiče za jedno mjesto.


Drugim riječima, polovica domaće lige bi ovog ljeta mogla u Europu, od čega prvo i drugoplasirani u prednatjecanja za Ligu prvaka!


Prva provjera stoga slijedi u nedjelju. Dolazi Cibalija koja, kao i njezini odani Ultrasi osnovani još 1982. godine, kod navijače Rijeke uživa velike simpatije. Mada, dakako, unatoč simpatijama, bilo bi nam draže da se bodovi upišu na konto Rijeke, da se u Split putuje s uistinu – šampionskim ambicijama.