Premalo bodova

Rožmanov rujevički debi, koliko god se to želi zakamuflirati izjavama, nije prošao očekivano

Denis Frančišković

Simon Rožman

Simon Rožman

Rijeka je u prvoj domaćoj utakmici pod novim trenerom možda dobila malo na lepršavosti, ali je zanemarila i pokleknula u čvrstom bloku, tamo gdje je bila pod Igorom Bišćanom posebno jaka. No, to su već trenerske vizije momčadi. Rožman kao ofenzivac inzistira i na jednom i na drugom i traži - vrijeme.



RIJEKA Nakon Osijeka, Intera i Hajduka i »lokosi« su odnijeli bod s Rujevice koja ne zna za domaću pobjedu još od 3. kolovoza i sudara sa Slaven Belupom (3:1). Domaći debi Simona Rožmana, koliko god se to želi zakamuflirati izjavama, nije prošao očekivano. Dobra izdanja protiv Istre 1961 i Varaždina u kojima je Rijeka demonstrirala kvalitetu i moć brzo su pala u zaborav, »lokosi« su ogolili neke stare boljke Riječana u pomalo čudnoj, dobrim dijelom otvorenoj utakmici. U utakmici u kojoj su gosti mogli rezultatski stradati već u prvom poluvremenu, da bi na kraju domaćini još i dobro prošli. Rijeka je pucala prema vratima čak 21 put, od toga devet puta u okvir, za razliku od Lokomotive čiji su igrači imali dvostruko manje udaraca, njih deset, od toga šest prema vratima. Izuzme li se Kvržićeva vratnica (68’) gosti su ipak imali bolje, stopostotne prilike na otvaranju (Kastrati 16’) i završnici susreta (Budimir 89’).


– Mislim da smo kod gola bili previše udaljeni jedni od drugoga. Olako smo ispadali? Ne bih se složio s time, oni su uglavnom išli na duge lopte, odnosno na Budimira koji ima visinu i koji je dobro odlagao i gradio lopte. Nisam u tome vidio velik problem. Mi smo momčad koja želi napadati, pogotovo na našem terenu i pred našom publikom – ustvrdio je nakon utakmice trener Rožman.


Četiri segmenta


Novi kormilar »bijelih« od prvih dana dolaska na Rujevicu s koje se ne miče inzistira na četiri segmenta i previše ne eksperimentira. Energija, volja, sadržaj i proces pojmovi su koje Rožman posljednjih dana redovito naglašava i pritom igru momčadi nastoji dignuti na višu razinu. No, sudeći prema posljednjem ogledu, to neće biti niti izbliza lako. Posebno jer Rijeka na Rujevici nastoji kontinuirano napadati sve momčadi izuzev Dinama. I pritom pate povratna igra i odgovor na brzi protuudar protivnika. Pogotovo kad je riječ o protivniku poput Lokomotive koja u svojim redovima ima Kastratija i Uzunija, Sammira koji još uvijek zna majstorski podvaliti, a Budimir primiriti loptu. Dojam je da je zbog toga momčadi lakše igrati u gostima nego na domaćem travnjaku. I zato je prvenstvena stanka došla u najbolje moguće vrijeme.




– Teško je izgraditi kontinuirani napad, za to treba vremena i automatizma. U pripremama ćemo sigurno na tome raditi. Ali i na svemu ostalom. U današnjem nogometu to je sve drugo, protunapad, prekidi, obrana, presing u visokoj i srednjoj zoni… Sve to moramo dignuti na višu razinu i svemu dati viši tempo – naglašava Rožman.


Stanka i vrijeme


Rijeka je u prvoj domaćoj utakmici pod novim trenerom možda dobila malo na lepršavosti, ali je zanemarila i pokleknula u čvrstom bloku, tamo gdje je bila pod Igorom Bišćanom posebno jaka. No, to su već trenerske vizije momčadi. Rožman kao ofenzivac inzistira i na jednom i na drugom i traži – vrijeme. Dobiva ga već sljedeća dva tjedna kada momčadi treba dati svoj prepoznatljiviji rukopis i razraditi neke svoje ideje koje očekivano nisu zaživjele u startu.


Momčad odlazi u srijedu na trodnevne pripreme u Umag, a već u subotu vraća se na Kantridu. Novi spektakl pod stijenama Rožmanu neće zasigurno poslužiti samo kao revijalna utakmica, htio to ili ne i u ogledu protiv Zrinjskog morat će isprobati neke varijante i dobiti što više povratnih informacija. Naglasak je na dizanju igre u svim segmentima. A usporedo se traže i pobjede. Remija je za riječke prilike zasad i previše. Rezultatski Rijeka se ipak može pohvaliti, jedina je momčad u ligi sa samo jednim porazom (Gorica).