Osvrt O. Rivettija

Riječani dinamitom na mirni Bosut

Orlando Rivetti

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



Rimljani su pričali da Bosut dopodne teče na jednu stranu, a popodne na drugu. Tolika su vode mirne da ih i mali vjetar pokrene na jednu ili drugu stranu. Za »Rijekine« trenere u novijoj povijesti je – okrutno brza, divovskih valova. Prošle sezone, nakon 0:0 uz brdo prigoda i poništena gola Andrijaševiću, 11. rujna, dežurni su kritičari na križ razapinjali Matjaža Keka. Bilo je tek osmo kolo. »Rijeka« je navodno bila u rasul, Keku uvijek neštko kriv… »Rijekin« trener se »obožavateljima« osvetio tako da je osvojio dvostruku krunu. »Cibaliji« je »Rijeka« ove sezone na Rujevici uvalila sedam komada (Gorgon 3, Gavranović, Mišić, Bradarić, Heber), i tako 9. rujna Keku čestitala rođendan. Nakon toga Riječani nisu nikoga pobijedili na Rujevici, prokockali su europske snove (AEK 1:2, Austria 1:3). Sva je sreća da večeras igraju u Vinkovcima. Za očekivati je barem približno po atenskom obrascu iz prve dionice utakmice.


Da zaključimo priču o Vinkovcima i »Rijekinim« trenerima. Elvis Scoria je 29. rujna 2012. morao potjerati Vranješa (afera ćevapi!), da bi opravdao 1:4 poraz. Pao je u uzvratu s Cibalijom na Kantridi (0:0), stigao je Kek! U Vinkovcima je i Skočiću bila posljednja (sedma), utakmica drugog mandata (u sendviču Ištuk – Scoria), 2011./2012… Izgubio je 0-2!


Stadion u Vinkovcima sigurno nije Riječanima inspiracija. Nije San Siro, Prater, Karaiskakis, Olimpijski stadion u Ateni… Ali sada se moraju vratiti u realnost. Previše su toga propustili u prvenstvu. Svako ima svoju teoriju. Manjak kvalitete, poremećeni odnosi u svlačionici, Gavranović i Vešović igraju kao »slobodni igrači« s glavama u drugom filmu (Gavranović je već u Dinamu za 900.000 eura po sezoni!), a Matjaž Kek je uvjeren da su svi zajedno, kompletno okruženje, prestali vjerovati u – sebe. Alibi o igranju na tri kolosijeka je Kekov problem.Igrači su sami sebe demantirali u prvom poluvremenu u Ateni. Bez kvalitete se ne može odigrati takva dionica. Ostalo su prazna naklapanja. »Nikad ne gubite vjeru«, davno je Diego Simeone naisao u svlačionici »Atletico Madrida«. U Riječana nekvalitetna je – glava! Primljeni gol u sudačkom vremenu u Ateni je najbolja potvrda. Bilo je kao mačen po koljenima, »Rijeka« se predala (?). Igrači hodali po terenu. »Rijeka« u Vinkovcima mora okrenuti novu stranicu, početi pobjeđivati! U posljednjih pet utakmica osvojili su tek jedan bod. Bolje rečeno izgubili 14! Upravo toliko iznosi zaostatak za Dinamom. Tko će igrati? Je li došlo vrijeme za Puljića umjesto Gavranovića, za Mavriasa na mjestu braniča… Cijela jedna momčad je na čekanju. Teška je utakmica u Vinkovcima (znaju nešto Osječani), ali… »Rijeka« je u Ateni pokazala je živa i zdrava.