Euforija na Rujevici

RIJEČKI RECEPT USPJEHA: Bišćanovo skeniranje protivnika, motiv i riječki Robben – Robert Murić

Denis Frančišković

Robert Murić tijekom ogleda s Aberdeenom/Foto R. BRMALJ

Robert Murić tijekom ogleda s Aberdeenom/Foto R. BRMALJ

Rijeka je u prvoj rundi uspjela u svemu što je željela. I više od toga. Bišćanovo skeniranje protivnika i priprema utakmice bili su ključni. Još kad su »bijeli« u nastavku spustili loptu na zemlju, razgolitili su sve slabosti Aberdeena koje je »robbenovski« dotukao Robert Murić



RIJEKA Rijeka i Aberdeen odigrali su utakmicu koja se velikoj mjeri i očekivala, a kada su u nastavku »bijeli« spustili psihološku kočnicu, istina uz dosta sreće i neshvatljivo potezanje iza leđa Capana od strane Oja, zapetljani čvor rujevičke utakmice počeo se odmotavati. Sastav Igora Bišćana igrao je na kartu strpljivosti, vrebanja pukotine u obrani i kartu protivničke greške te na kraju dočekao šansu koja se u ovakvim utakmicama ne propušta. Antonio Mirko Čolak poprilično je hladnokrvno izveo jedanaesterac i to po sredini gola, a onda u završnici sve je zasladio Robert Murić. U svom prepoznatljivom »robbenovskom« stilu. Brzi, sitan trk, odlaganje lopte i ubojita ljevica, zaštitni znak igrača kojem je Rijeka posljednja u nizu stanica u kojoj konačno želi potvrditi potencijal koji nitko ne osporava.


Rijeka je u prvoj rundi uspjela u svemu što je željela. I više od toga. Bišćanovo skeniranje protivnika i priprema utakmice bili su ključni, još kad su »bijeli« u nastavku spustili loptu na zemlju, razgolitili su sve slabosti Aberdeena koji je u tim trenucima izgledao poput prosječnog hrvatskog prvoligaša. Riječka momčad je bila dobro parirala Škotima i kad se igralo »po njihovu«. Lepinjica, Kvržić, Capan, Župarić… bili su u skoku toliko jaki kao da oni dolaze s Otoka.


Posebna priča riječke pobjede je Igor Bišćan, njegova priprema utakmice, a potom i formacija koju je servirao Škotima poput neprobavljivog jela. Lepinjica s Halilovićem i Capanom u vezi, Acosty na desnom krilu… Nitko nije pogodio takav raspored, a slično će vjerojatno biti i za Goricu za koju je Rijekin trener najavio dosta promjena. Iako je prije utakmice bio možda i pretjerano »bojažljiv« i oprezan, Bišćan je opet taktički jako dobro postavio utakmicu. I za to zaslužuje sve pohvale.




A posebne pohvale zaslužuju i strijelci, Čolak i Murić. Rijeka ove sezone zasad ide na njihov pogon,


Čolak je riješio susret protiv »lokosa« (gol) i Slavena (gol, dvije asistencije), Murić protiv Varaždina (dva gola)…


Siguran da će zabiti


– Nije to bio prodor kao nedavno protiv Varaždina, ali bilo je dobro. Slično, ha, ha… Ljevica? Bila je kao i uvijek – dobra – istaknuo je poslije susreta Murić. – Naravno da nije još uvijek sve gotovo. Idemo u Škotsku dati sve od sebe kao i sada te probati što duže držati nulu, ali i pokušati zabiti, tako da budemo mirni do kraja. Opet manja minutaža? To odlučuje trener. Kad sam ušao, dao sam sve od sebe, da pomognem ekipi i da dobijemo utakmicu – ustvrdio je Murić.


Čolak se pobrinuo s »kreča« da susret dobije novu dimenziju…


– Znao sam da će ovo biti teška utakmica. Morali smo biti strpljivi i čekati prigodu. To su i dogodilo. Onda je stigao taj bitan gol iz jedanaesteraca kad se sve otvorilo. Zasluženo smo pobijedili. Istina, bila je to teška bitka, a ja sam znao što me čeka kao napadača protiv takve jedne momčadi. Malo sam u jednom trenutku popričao sa sucem, rekao mu neka svira nešto i za nas. OK, on je pustio malo oštriju igru… Vjerujem da će u Aberdeenu biti malo drugačije pa će svirati nešto više za mene – kaže Antonio koji je kod izvođenja najstrože kazne pokazao odlučnost.– Jedanaesterac po sredini? Da, znao sam gdje ću pucati. U takvom trenutku nema puno razmišljanja, a ja sam bio sto posto siguran da ću zabiti. Ovo mi je drugi realizirani jedanaesterac, zabio sam jedan i protiv Cibalije. Treniram ih dosta na treningu.

Još nije gotovo


Čolak je prije svega nastojao pohvaliti cijelu momčad.


– Na terenu je bilo žestoko i teško, ali i vidjelo se da ako mi prezentiramo svoju kvalitetu, oni nemaju baš puno šansi. I naša obrana pokazala se jako dobra. Držali su Cosgrovea pod kontrolom i ponosan sam na njih i cijelu moju momčad. Pokazali smo da imamo kvalitetu. Opasni i iz prekida? Da, bili smo. Treniramo ih svaki tjedan i to je dobro da proširimo način kako doći do gola – dodaje Rijekin napadač i dodaje da je momčad sad u »mlinu« kojeg je i preželjkivala.


– Bišćan nas je dobro pripremio, znao je što nas čeka i gdje možemo probiti Škote. Tako je i bilo. Sada nas čeka još Gorica i moramo i o tome razmišljati. Ne bih voljeli tu izgubiti bodove. Znamo da je i Gorica težak protivnik, ali takav nas ritam sada čeka. No, mi želimo takav ritam, za to se borimo i za to smo se pripremali cijelo ljeto – poručuje Čolak.