Vrijedna obljetnica

Prije 32 godine osnovana je Armada, HNK Rijeka među prvim čestitarima

Portal Novilist.hr

Armadina posljednja velika bakljada za prijateljske utakmice Rijeke i Maribora na Kantridi/Foto Arhiva NL

Armadina posljednja velika bakljada za prijateljske utakmice Rijeke i Maribora na Kantridi/Foto Arhiva NL

nogi zaboravljaju da se Armada nerijetko, posebno u svojim počecima, suočavala s brojnim preprekama, sukobima s vodstvom kluba zbog kojega je osnovana, policijskim pokušajima da ugasi skupinu, pa i nerazumijevanju u vlastitom okruženju, ali je iz svih tih problema izlazila jača i moćnija. Nema sumnje da će tako biti i ovoga puta.



RIJEKA Armada ovoga četvrtka slavi svoj 32. rođendan. Skupina vatrenih navijača Rijeke, koja se svakodnevno okupljala za jednoga druženja na terasi Robne kuće Ri, odlučila se organizirati i skupini nadjenuti ime – Armada. Deveti svibnja uzet je za datum osnivanja, toga dana Rijeka je igrala finale Kupa u Beogradu protiv Hajduka, a Armadi je to bilo prvo veće organizirano gostovanje nakon što se u polufinalu Kupa, utakmici protiv Budućnosti u današnjoj Podgorici, prvi put na tribini pojavio natpis – Armada. 


U ovih preko 30 godina Armada je izrasla u respektabilnu navijačku snagu koja oko sebe više ne okuplja tridesetak onih najvjernijih navijača već tisuće navijača Rijeke raznih dobnih skupina. Armada je sa svim svojim dobrim i lošim stranam izrasla u jednog od simbola grada na Rječini, kroz njezine redove prošle su generacije navijača, a svoje posebne trenutke ova navijačke skupina doživjela je za svoj 30. rođendan kada je dočekala i prvi, povijesni naslov prvaka obilježen spektakulanim gostovanjima (Maksimir, Milano, Split…) i još spektakularnijom proslavom rođendana (bakljade) po svim dijelovima grada i mjestima gdje se navijači Rijeke organizirano okupljaju ispod Armadina znakovlja.



Na stranicama KN Armada stoji obavijest kako je ovoga četvrtka u 16.30 sati ispod B tribine stadiona na Kantridi zakazano okupljanje članova da bi se pola sata kasnije položili vijenci ispod spomen ploče na sjevernoj tribini podignutoj u znak sjećanja na sve one pripadnike Armade koji su stradali u Domovinskom ratu.





Armada danas proživljava možda i najteže trenutke od osnivanja. Suočena s policijskom represijom na novom stadionu na Rujevici, određenim unutarnjim slabostima i sukobima s vodstvom riječkoga nogometnoga prvoligaša Armadina sadašnjost ne djeluje tako vedro kao što je to izgledalo početkom rujna prošle godine kada je unatoč brojnim pokušajima opstrukcije pokazala impresivnu organizacijsku snagu i okupila deset tisuća navijača na Kantridi u prijateljskoj utakmici s Mariborom. Doduše, mnogi zaboravljaju da se Armada nerijetko, posebno u svojim počecima, suočavala s brojnim preprekama, sukobima s vodstvom kluba zbog kojega je osnovana, policijskim pokušajima da ugasi skupinu, pa i nerazumijevanju u vlastitom okruženju, ali je iz svih tih problema izlazila jača i moćnija. Nema sumnje da će tako biti i ovoga puta.


HNK Rijeka među prvim je javno čestitala Armadi rođendan. Čestitku objavljujemo u cijelosti:


“Hrvatski nogometni klub Rijeka želi sretan rođendan vjernoj Armadi! Riječka navijačka skupina u četvrtak je napunila 32 godine, a svi oni koji vole i žive za Rijeku znaju da je ljubav počela 1987. godine i tijekom proteklih desetljeća, uspona i padova, nevera i bonaca i dalje živi jednakom snagom.


Svi kojima srce kuca za Rijeku znaju već priču koja je krenula sada daleke 1987. godine kada su 32 mladića otputovala u Podgoricu na uzvratnu utakmicu polufinala Kupa Jugoslavije protiv Budućnosti, kada je ujedno prvi put istaknuto ime Armada.


Rijeka je i do tog trenutka imala vjerne navijače, ali nakon te utakmice kreće posebna navijačka priča koja je uz klub prošla sve velike uspjehe, ali bila uz njega u najtežim trenucima.


I sve te silne godine vjernosti mogu se sažeti u jedan dan, 21. svibnja 2017. godine. Dan kada je Rijeka prvi put u povijesti osvojila državni naslov prvaka. Dan kada su ostvareni snovi riječkih navijača.


Upravo zato vjerujemo da ćemo i dalje imati priliku u budućnosti zajedno slaviti sve uspjehe, možda već 22. svibnja u Puli nakon finala Kupa Hrvatske.


Hvala vam na više od tri desetljeća druženja, 32 godina podrške klubu kada je bilo teško i u trenucima kada su se slavili trofeji.


Snaga kluba, srce grada, sretan rođendan – Armada!”, stoji na Rijekinim stranicama.