Marijan Brnčić

Ovo je za trenera najlakša utakmica u smislu motivacije, Rijeka može mirno igrati

Igor Duvnjak

Marijan Brnčić/Foto Arhiva NL

Marijan Brnčić/Foto Arhiva NL

Rijeku sam gledao s Lokomotivom i nisam baš oduševljen.  Možemo kazati da su izgledi 50:50 posto, a pritom će i faktor sreće odigrati veliku ulogu. Rijeka će pritom morati odigrati puno bolje da bi dobila Dinama nego što je igrala s Lokomotivom - rekao je Brnčić.



RIJEKA Kada čovjeka oneraspoloži dugotrajna primorska južina, a još i uzdahne nakon plaćanja računa za struju raspoloženje mu brzo popravi razgovor s nogometnom legendom, 78-godišnjim Marijanom Brnčićem. Obzorje se razvedri, srce radosno zaigra dok u mislima lete sjećanja na njegove igračke majstorije u dresovima Rijeke, Trešnjevke i Dinama te reprezentacije ondašnje Jugoslavije o kojima i danas ćakulaju oni najstariji nogometni romantičari. Uz Vladimira Lukarića najslavnije ime u bogatoj povijesti crikveničkog nogometa bekenbauerovski elegantan plijenio je potezima, igrajući lakoćom na raznim pozicijama na radost navijača. Jedan je iz nezaboravne Dinamove generacije koja je osvojila Kup velesajamskih gradova 1967. godine, matirajući redom Juventus, Eintracht i Leeds. Nakon odlaska u Belgiju i kasnijeg završetka igračke karijere uplovio je u trenerske vode, najljepši trenuci u kormilarenju s klupe su oni iz 1979. godine kada je sa Rijekom osvojen Kup ondašnje Jugoslavije, sjećanje na to je bilo prošle subote na utakmici s Lokomotivom, kada je pred navijačima defilirao s ostalim članovima te nezaboravne trofejne generacije bijelih, koja je obranila naslov pobjednika tog natjecanja svladavši na koncu dva velikama, Crvenu zvezdu u polufinalu u Beogradu te Partizan poslije dvije utakmice u Rijeci i u Beogradu.


– Objektivno gledajući, prvi se uspjeh smatra velikim, međutim, zna se za ono nogometno pravilo da je nešto puno teže obraniti nego osvojiti – kaže Marijan Brnčić o tom uspjehu Rijeke. – To govorim jer je situacija s onim drugim Kupom bila specifična budući da su se onda, prvi put u Jugoslaviji, u finalu igrale dvije utakmice. Sjetimo li se samo da je u polufinalu nasuprot nas bila Crvena zvezda u Beogradu, a da su onda u finalu bile dvije utakmice s Partizanom, jasno je da je naš uspjeh bio ogroman. Ne zato što smo mi bili na kormilu te ekipe, nego što se ono objektivno može smatrati grandioznim uspjehom.


Rijeka je ove sezone već daleko dogurala, postigla je puno toga osiguranim drugim mjestom u prvenstvu te ulaskom u finale Kupa.




– Jasno da je prije ovoga Kek napravio izuzetan uspjeh. Rijeku sam gledao s Lokomotivom i nisam baš oduševljen. Sada bih bio sretan da Rijeka dobije Dinama, bio bih jako sretan. U toj jednoj utakmici uvijek može biti iznenađenja, ne pobjeđuje uvijek bolji. Dinamo je naime, objektivno bolji, ima individualnu kvalitetu, ako već ne može kolektivno nešto napraviti. Teško je nešto predviđati i bilo što prognozirati, očekujem vrlo zanimljivu utakmicu. Možemo kazati da su izgledi 50:50 posto, a pritom će i faktor sreće odigrati veliku ulogu. Rijeka će pritom morati odigrati puno bolje da bi dobila Dinama nego što je igrala s Lokomotivom – rekao je Brnčić.


Navijači jedva čekaju taj finalni ogled u kojem se odlučuje o osvajaču Kupa. I igrači su kao zapete puške, silno motivirani čekaju tu veliku utakmicu. Bijeli su već ostvarili niz uspjeha, osvajanje Kupa bi bio šećer na kraju, trofej bi zasladio sezonu.


– Ovo je za trenera najlakša utakmica u smislu motivacije. Nema tu puno pričanja, kao trener u ovom slučaju ne trebaš reći niti jednu riječ. Svi igrači su svjesni da je ovo nešto fenomenalno, uz činjenicu da je drugim mjestom osiguran izlazak u Europu. Rijeka stoga može igrati potpuno mirno, u tome je sada njezina prednost, ako u ovakvim utakmicama možemo uopće i govoriti o nekoj prednosti. Eventualnim uspjehom to bi bila ne samo lijepa, nego izuzetna sezona Rijeke.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU