Nikad ne reci nikad

Marin Leovac se ipak ne vraća: ‘U Rijeci mi je bilo predivno, ali povratak u HNL u ovom trenutku nije realan’

Ivan Volarić

Ma kakav "Dinamo" - Marin Leovac / Foto Roni BRMALJ

Ma kakav "Dinamo" - Marin Leovac / Foto Roni BRMALJ

Meni je u Rijeci bilo predivno, uživao sam i u nogometu i u životu. Ako se jednog dana poslože neke stvari zašto ne, ali trenutno to nije realno. Dinamo? Ma kakvi! Mogu pisati što hoće... – kaže Leovac



RIJEKA – Javio se porukom prije posljednjeg treninga uoči prvenstvenog gostovanja njegova PAOK-a kod »Levadiakosa«. Čujemo se nakon treninga… Nije trebalo sumnjati da će održati svoje obećanje. Rođen je u Jajcu, odrastao u Beču, a u nogometnom smislu sazrio je pod vodstvom trenera Matjaža Keka u »bijelom« dresu. Marin Leovac još uvijek je kod navijača »Rijeke« teško dostižan ideal lijevoga beka kakvoga bi pristalice »bijelih« rado vidjele u »šampionskoj« momčadi na proljeće.


– Ne mogu se požaliti na rezultate u posljednje vrijeme – osvrnuo se Leovac na aktualni trenutak u njegovu PAOK-u. – Dobili smo posljednje dvije prvenstvene utamice, prošli dalje u Kupu, te izborili šesnaestinu finala Europske lige. Zaštekali smo malo u prvenstvu, ali dižemo se iz utakmice u utakmicu, pobjeđujemo, krenuli smo prema gore.


Grčko prvenstvo jedno je od izvjesnijih u Europi. »Olympiakos« nakon 12 odigranih kola već ima velikih devet bodova prednosti nad prvim pratiteljima i može se već sada smatrati novim-starim prvakom.


Kapetan PAOK-a




– Slažem se da je to velika prednost. Međutim, u Kupu je sve otvoreno, a i drugo mjesto nije daleko. Mi smo osmi sa 17 bodova, a drugoplasirani »Xanthi« i trećeplasirani »Panathinaikos« imaju 22 boda. To je sve dostižno. Naša želja je osvojiti drugo mjesto kao prošle sezone i probati osvojiti Kup.


PAOK na proljeće nije bez ambicija i u Europskoj ligi. Leovca i suigrača u šesnaestini finala sredinom veljače očekuje prva od dviju utakmica sa »Schalkeom 04«, a nakon što su Grci izborili prolaz u skupini s »Fiorentinom«, »Slovanom« iz Libereca i »Karabagom«. Za Leovca je bitno da je zdrav i da standardno igra. Upisao je 21 nastup (dvije asistencije) ove sezone.


– Bio sam čak u dva navrata kapetan momčad. Što da kažem osim da sam zadovoljan – kaže Marin koji je pretprošlo ljeto napustio »Rijeku« (1,7 milijuna eura odštete) i po svemu sudeći nije pogriješio kada je odabrao PAOK. Riječke veze još uvijek su dosta jake…


– Postoje… Čujem se s dečkima. Vidio sam se Mitrom, Vargom, Bradom… na okupljanju reprezentacije. Naravno da pogledam sve utakmice »Rijeke« uživo kada god sam u mogućnosti, a ako utakmicu ne mogu gledati u izravnom prijenosu, pogledam barem sažetke. Nadam se i vjerujem da će izdržati do kraja sezone i da će konačno osvojiti prvenstvo. Šest bodova je lijepa prednost, ali ne smiju se opustiti jer prednost se može brzo istopiti. Važno je da uđu u svaku utakmicu 120 posto kao protiv »Dinama« i »Hajduka« i onda će to biti – to.


Reprezentacija


Navijači »Rijeke« u ovo blagdansko vrijeme potajno maštaju o mogućnosti povratka Leovca u »bijeli« dres. Matjažu Keku itekako bi dobro došla Marinova probojnost po lijevom boku.


– Trenutno povratak u »Rijeku« nije realna opcija, a kasnije tko zna… Meni je u »Rijeci« bilo predivno, uživao sam i u nogometu i u životu. Ako se jednog dana poslože neke stvari zašto ne, ali ponavljam, trenutno to nije realna mogućnost.


Dio zagrebačkih medija povezivao je Marina Leovca uz »Dinamo« u kontekstu aktualnog prijelaznog roka.



Marina osim lijepih uspomena uz »Rijeku« veže i dugogodišnje prijateljstvo s Alexanderom Gorgonom, nekadašnjim suigračem iz bečke »Austrije«.


– Čuli smo se u nekoliko navrata tijekom prošle polusezone. Čestitao sam mu na dobrim partijama i pogocima. Ali, za mene to nije iznenađenje. Znao sam da će s brzo uklopiti i početi pružati vrhunske partije. Znam ga dugi niz godina, znam što može tako da sam očekivao sve ovo što je do sada pokazao u dresu »Rijeke« – kaže Leovac čiji mlađi brat, 18-godišnji Ivan, igra u drugoj momčadi »Rapida«.


– Igra u trećoj ligi, gura… Pri kraju je školovanja, na ljeto mu ističe ugovor, vidjet ćemo što će biti dalje – rekao je »Leo«.



– Ma kakvi! Mogu pisati što hoće…


Slično je Leovac reagirao i kada je svojevremeno »Dinamo« iskazao interes za njegovim uslugama prije nego što je otišao u PAOK. Očito je da je Marin nešto silno zamjerio »modroj« vrhuški…


– Trenutno me jednostavno ne zanima povratak u Hrvatsku. Igram u jačoj ligi, imam dobar ugovor…


Svaka čast Grcima i njihovu prvenstvu, ali »Leo« je sigurno igrač za veće stvari i kvalitetnije lige.


– Ako dođe neka ponuda, onda ćemo sigurno sjesti i razgovarati. Liga petice? Nisam više u najmlađim godinama, treba razmišljati i o financijskom aspektu.


Marin će 2016. godinu pamtiti i po povratku pod reprezentativni stijeg.


– Drago mi je što sam se vratio u reprezentaciju, a ja se nadam da će se na mene računati i u budućnosti… – poručio je Leovac.