Drugo poluvrijeme

Hrabro riječko srce: Moramo biti spremni na borbu, ali nogomet nije borilački sport

Marko Cvijanović

Foto Marko Cvijanović

Foto Marko Cvijanović

Sve je jasno, naravno da moramo biti spremni na borbu, ali istodobno moramo imati i kontrolu situacije. Uostalom, nogomet nije borilački sport, moraš znati u kojim ćeš se situacijama boriti, a u kojima igrati, namenuti se znanjem - kaže trener Rijeke Igor Bišćan



ABERDEEN – Trener Rijeke Igor Bišćan nije morao sa svojim igračima gledati “Hrabro srce” da bi ohrabrio momčad uoči večerašnje uzvratne utakmice trećeg pretkola Europske lige protiv Aberdeena.


Dovoljno je, recimo, bilo pustiti neke segmente videomaterijala s rujevičkog dvoboja istih suparnika da bi stekao uvid o odnosima snaga dviju momčadi, temeljem kojih Riječanima opravdano pripada uloga favorita.


Naravno da Bišćanu ne pada na pamet veliku prednost iz prve utakmice (2:0) uzimati zdravo za gotovo, prvo čovjek struke riječkog prvoligaša svjestan je težine zadatka.




– Sve je jasno, čeka nas jako težak zadatak, očekujemo protivnika koji će biti izuzetno motiviran i koji će nam što prije htjeti napraviti probleme i vratiti se iz rezultatskog deficita. Moramo biti spremni na to, moramo biti spremni na bespoštednu borbu svih devedeset minuta.


Imamo prednost, ali ponašamo se kao da je utakmica neizvjesna i otvorena. Jednostavno, moramo biti čvrsti kao što smo bili u prvoj utakmici i moramo biti spremni odgovoriti na one segmente igre u kojima nam Škoti mogu raditi probleme.


Pritom, moramo biti aktivni, ne možemo biti pasivni i predefenzivni jer ćemo si navući previše pritiska pred našim vratima, a to je vrlo opasno protiv momčadi poput Aberdeenove – kaže Igor Bišćan, koji očekuje da momčad prebrodi nekoliko početnih valova Aberdeenovih napada, kao preduvjet mirnijem nastavku utakmice.


Lijepa prednost


– Za pretpostaviti je da će nam Aberdeen od prve minute nastojati staviti pod pritisak i što prije postići pogodak koji bi utakmicu odveo u smjeru koji njima odgovara. Moramo biti spremni, ne samo na početku, nego tijekom cijele utakmice, jer…


Istina, 2:0 je lijepa prednost, ali ne tako visoka da bi mogao prespavati određene dijelove utakmice, jer smo u tom slučaju gotovi. Neće biti lako, ali imamo iskustvo prve utakmice, iako…


Sve će to biti s njihove strane intenzivnije, brže i čvršće, igrat ćemo u specifičnom ambijentu… Vidjet ćemo, ovo je ogroman test za nas, ali vjerujem u svoje igrače i povoljan ishod utakmice.


Aberdeen je u posljednjem kolu škotskoga prvenstva poražen od St. Mirrena (0:1) u utakmici koju je preskočio stasiti napadač Sam Cosgrove, nastup kojega je protiv Riječana vrlo neizvjestan.



– Njegov eventualni izostanak bio bi veliki hendikep za momčad Aberdeena, uostalom, u utakmici protiv St. Mirrena vidjelo se da momčad Aberdeena s njim i bez njega nije ista. Ne znam hoće li Cosgrove igrati protiv nas ili ne, na to ne možemo utjecati, ali tko god igrao, za protivnika ćemo imati agresivnu momčad koja će napraviti sve za rezultat.


Bišćanova će momčad biti značajno oslabljena neigranjem Gorgona, koji već izvjesno vrijeme vuče ozljedu, odnosno Tomečaka, koji se ozlijedio u prvoj utakmici protiv Aberdeena.


– Tko će zamijeniti Tomečaka? Imamo dvije opcije: Smolčića i Raspopovića, iako… Moje je mišljenje da bi bilo previše mladog Smolčića staviti u igru u ne baš idealnoj poziciji. Dakle, utakmicu će početi Raspopović.


Visoka zadnja linija


Bez obzira na Tomečakov izostanak, priprema uzvratne utakmice s Aberdeenom neće se u značajnoj mjeri razlikovati od one uoči prve utakmice na Rujevici.


– Ne, nema neke prevelike razlike, osim nekoliko detalja. Okolnosti će, doduše, biti nešto drukčije. Aberdeen će igrati u domaćem ambijentu i bit će primoran ganjati rezultat što znači da se neće dogoditi da po desetak minuta stoje iza lopte bez da ozbiljnije krenu na našu polovicu.


Shodno tome, nećemo ni mi imati kontrolu kao što smo imali na Rujevici. Vjerojatno ćemo se malo više braniti nego na Rujevici. U svakom slučaju, inzistirat ću, kao i tijekom prve utakmice, da zadnja linija stoji visoko kako bismo igrače Aberdeena maknuli iz našeg šesnaesterca. Vidjet ćemo hoćemo li i u kojoj mjeri u tome uspjeti.



A hrabro riječko srce u dalekoj Škotskoj?


– Sve je jasno, naravno da moramo biti spremni na borbu, ali istodobno moramo imati i kontrolu situacije. Uostalom, nogomet nije borilački sport, moraš znati u kojim ćeš se situacijama boriti, a u kojima igrati, namenuti se znanjem – zaključio je trener Riječana.


Tipični Bišćan, maksimalno oprezan, umjeren i realan, što se baš ne može reći za domaćine koji kao da nisu gledali prvu utakmicu Rijeke i Aberdeena pa se uoči uzvrata razmeću čak i nekim povijesnim konotacijama, smatrajući da McInnes i društvo, ne samo da mogu eliminirati Riječane, nego da imaju momčad koja će ostvariti plasman u skupinu Europske lige!?


Škotski novinari raspisali su se o “velikom povratku” prizivajući slavne dane Aberdeena pod vodstvom velikoga sir Alexa Fergusona. Jedan od predstavnika “zlatne generacije” koja se 1983. godine osvojila Kupa pobjednika kupova, Dougie Bell, uvjeren je da sadašnja momčad Aberdeena može ponoviti taj uspjeh. Vrijeme će pokazati kome zvono zvoni.