Operacija Albufeira

DANAS NASTAVAK PRIPREMA »Otpisani« idu u Portugal kako bi se prodali iako će teško igrati…

Ivan Volarić

Gomelt, Jelić i Davidson su dio ekipe i kao takvi idu na pripreme, a ako za nekoga od njih dođe upit, onda će se taj ozbiljno razmotriti – objasnio je Srećko Juričić



Poznat je popis od 24 igrača i četiri vratara koji će danas krenuti prema Albufeiri gdje će »bijeli«, kao i prošle zime, odraditi trinaestodnevne pripreme. Svoje mjesto u zrakoplovu pronašla su i trojica igrača (Jelić, Davidson i Gomelt), koji su još istekom prošle jeseni označeni kao balast u momčadi, odnosno za koje je još prvoga dana priprema sportski direktor Srećko Juričić ustvrdio kako će im se u zimskom prijelaznom roku pokušati pronaći druge sredine.


U nekim drugim vremenima su klubovi takve igrače stavljali na tkz. transfer listu i obično se tako označene igrače nakon uvodnog dijela priprema odvajalo od ostatka momčadi kako bi se treneru omogućilo mirno radno okruženje, a istodobno tim igračima jasno dalo do znanja da više nisu poželjni u klubu. Otud i logičan zaključak da ih se neće voditi u Portugal…


– Gomelt, Jelić i Davidson su dio ekipe i kao takvi idu na pripreme, a ako za nekoga od njih dođe upit, onda će se taj ozbiljno razmotriti – objasnio je Srećko Juričić jučer preko klupskog glasnogovornika Alena Fućka zbog čega su »otpisani« uskrsnuli na popisu putnika za Portugal.




Iz onoga što Juričić govori, ispada da će trojica igrača povesti na pripreme kako bi se kroz atraktivne prijateljske utakmice pokušali nekome prodati. To nije loša ideja kada bi u pitanju bila klupska turneja po egzotičnim zemljama mjesec-dva prije početka prvenstva, a ne završne pripreme za proljetni dio sezone i utakmice u kojima će trener Matjaž Kek uigravati one igrače od kojih očekuje da će iznijeti glavninu tereta proljetne dionice natjecanja, a ne one koji su još istekom prošle jeseni označio kao tehnološki višak u svlačionici.



Na popisu od 24 igrača i četiri vratara nalazi se i skupina juniora i kadeta koji bi trebali na proljeće dobiti priliku u skladu s najavljenom klupskom strategijom. Riječ je o vrataru Panduru, stoperu Čelikoviću, veznjacima Svetiću i Liberu (još kadet), te napadačima Mitroviću (rekovalescent) i Ristovskom. Svi oni su počeli pripreme s momčadi zajedno s veznjakom Matejom Šantekom koji je još jesenas radio s prvom momčadi da bi odjednom prije nekoliko danas isčeznuo s treninga prve momčadi, a samim time i popisa putnika za Albufeiru.



Teško je u takvim okolnostima dokučiti logiku ovoga poteza osim ako Juričić i Kek ne misle isto, a u tom slučaju će prije ili kasnije doći do trenja makar Gomelt, Jelić i Davidson u idućih 13 dana proveli u razgledavanju portugalskih znamenitosti umjesto na travnjaku.


Inače, ovo nije prvi put da se u klubu pokušavaju na takav način riješiti promašenih investicija u prijelaznom roku. Prve zimske pripreme u »eri Mišković«, one u Turskoj, protekle su u bezuspješnim nastojanjima da se kroz test utakmice pokuša nekome »uvaliti« igrači poput Andree Mutomba.


Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Matjaž Kek pristati na takve kompromise koji su, ispostavilo se, između ostaloga, tadašnjeg trenera i njegova prethodnika Elvisa Scoriju stajali trenerskog posla na Kantridi.