Davor Konjević

Šuter Škrljeva uoči nove utakmice doigravanja protiv Cibone: ‘Nemamo imperativ, ali želimo pobijediti’

Zlatko Horvat

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sada smo svjesniji činjenice da imamo vrhunsku šansu. Što se duže zadržimo u egalu, bit će sve više nervoze kod domaćina – kaže 27-godišnji Konjević



RIJEKA Košarkaši »Škrljeva« danas u Draženovu domu, u susretu što počinje u 18 sati, igraju najvažniju utakmicu u povijesti kluba. U odlučujućoj, trećoj utakmici četvrtfinala doigravanja za prvaka Hrvatske suprotstavit će se »Ciboni«, koja je osvojila 18 od 26 naslova prvaka Hrvatske, a sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća dvaput se popela na vrh Europe.


Na papiru je to sudar Davida i Golijata, ali nije to više ona moćna »Cibona«, financijski problemi odavno pritišću »vukove«. Na drugoj strani naći će se momčad koja je ove sezone ostvarila nekoliko povijesnih klupskih dosega, uključujući – prvu pobjedu u doigravanju. Druga, ova današnja, značila bi pravu sportsku senzaciju, nešto poput Ivaniševićeva Wimbledona 2001. godine, s pozivnicom i ramenom koje je trebalo na operaciju u roku odmah.


– Možda je bilo važnijih utakmica kluba kada se odlučivalo hoće li se ući u višu ligu, ali po onom što bi se dobilo, ovo je zaista najvažnija i najveća utakmica u povijesti kluba – kaže Davor Konjević, drugi najkorisniji igrač Premijer lige, prvi iza MVP-a Luke Žorića. Kraljevički šuter jučerašnje je jutro iskoristio za odmor, treninzi su se malo prorijedili.




– Posljednjih dana imamo slobodna jutra, navečer je trening šuta, radi se na akcijama uz malo igre. Treninzi su malo lakši budući da su utakmice svaka tri dana i fizički su zahtjevnije, zato tijelu treba malo više odmora.


»Škrljevo« danas igra šestu utakmicu s »Cibonom« ove sezone. Uz dva ogleda u doigravanju i dva u regularnom dijelu sezone, sastali su se i u Zadru u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića. Omjer je 5-1 za Zagrepčane.


Zaslužena pobjeda


– Imam osjećaj da u barem dvije od četiri međusobne utakmice nismo vjerovali u sebe. Mogli smo prelomiti naš ogled u Kupu, u prvoj utakmici doigravanja smo se dobro držali, ali oba puta smo pali. Tek kada smo dobili drugi susret četvrtfinala doigravanja, vidjeli smo da se možemo nositi s njima i pobijediti. Samo 40 minuta moraš odigrati energetski jako, u tijelo. U Mavrincima smo protekle subote stalno vodili četiri, pet poena razlike, u posljednjih pet minuta ušli smo s plus devet, a onda kao da smo, kao u nogometu, počeli čuvati prednost. Prestali smo igrati kao u prethodnih 35 minuta, na pobjedu. Provukli smo se, ali zaslužili smo pobjedu, cijelu utakmicu odigrali smo na dobroj razini.


Konjević se vraća u dvoranu gdje je posljednji put promašio svih sedam šuteva iz igre (0-4 za dva poena, 0-3 trice) i pogodio samo jedno slobodno bacanje za 24:37 minuta igre.


– Znam da sam ostao dužnik. Možda sam prenervozno ušao u susret jer uvijek očekujem puno od sebe, u 90 posto slučajeva nisam zadovoljan svojom igrom. Krenuli smo loše, gubili 8:0, ja sam još izgubio loptu… Nikako nisam mogao pronaći ritam. Želio sam se dokazati, predvoditi momčad. Druga je utakmica doigravanja bila puno bolja, izazov je treću utakmicu odigrati još bolje da bi se zaboravila prva.



Ako Škrljevo ne izbori polufinale, Davor Konjević vjerojatno igra posljednju utakmicu u dresu »Škrljeva«.– Vjerojatno. Meni je u »Škrljevu« sjajno, volio bih da klub ima veće ambicije i mogućnosti. Ja imam neke svoje ambicije. Sa »Škrljevom« sam se vratio na pravi put, tu sam napravio iskorak, međutim, možda je vrijeme za neku višu razinu. Ali, pustimo neka završi sezona, nakon toga ćemo razmišljati o tome gdje dalje – kaže Konjević. S obzirom na to da je bio drugi u poretku za najkorisnijeg igrača Premijer lige, ABA liga nameće se kao logičan korak u karijeri. – Koliko god to bilo dobro dostignuće, ima dobrih igrača u našoj ligi i nije lako biti ni u prvih pet. Još je teže šuterima, nema puno asistencija, s lošim danom svaki promašaj oduzima bodove. Ali, očekivao sam dobru sezonu jer je i prošle bilo dobro, ali imamo jaču momčad. Sve brojke sam poboljšao, u prvih deset sam u skokovima, a skokovi su mi bili veliki nedostatak, tako da mogu reći da je sezona stvarno uspješna – ocjenjuje Konjević.


Žorić i skok


Ključ senzacije je zaustaviti Luku Žorića. To neće biti nimalo lako, ali »Škrljevo« je u tome donekle uspjelo protekle subote.


– Žorića smo uspjeli donekle zaustaviti, imao je dosta promašaja. On će doći do svojih poena, pitanje je koliko ćemo ga uspjeti umoriti, natjerati na kriva dodavanja, promašaje… Nije mu lako igrati u 35. minuti, braniti naše prodore, po tom planu smo puno napravili. Treba držati svoj defenzivni skok, Rozić, Novačić i Gilbert stalno su na skoku. Taj dio smo bolje odradili jer nismo naučeni na tu razinu atleticizma. Dakle, moramo se koncentrirati na Žorića i njihov ofenzivni skok. Ako u tome uspijemo, šanse nam rastu.


U svlačionici »Škrljeva« svi su svjesni povijesne prigode. Nema euforije jer je »Cibona« favorit. Međutim…


– Sada smo svjesniji činjenice da imamo vrhunsku šansu, s ovom pobjedom bi nas se gurnulo u neku žižu javnosti, pokazali bismo da »Škrljevo« dobro radi, da ima dobre igrače i da su i klub i igrači napredovali. Već sada smo to pokazali. Međutim, ako se otvori šansa, bila bi šteta to ispustiti. Što se duže zadržimo u egalu, bit će sve više nervoze kod domaćina. Nemamo imperativa, ali želimo pobijediti.