Kup Krešimira Ćosića

Škrljevčani vjeruju da mogu od 13 sati iznenaditi Cibonu u Splitu

Zlatko Horvat

Leonard Barnjak i Damir Rajković/Foto Arhiva NL

Leonard Barnjak i Damir Rajković/Foto Arhiva NL

U posljednjem susretu u Zagrebu dobro smo se držali u prvom dijelu utakmice, pokazalo se da ima modela kako se postaviti protiv njih. Cibosi su favoriti u utakmici u kojoj nema popravka. Ako se uspijemo odrhvati njihovoj agresivnosti i to kompenzirati požrtvovnošću, možemo im parirati - tvrdi trener Damir Rajković



RIJEKA Domaća košarkaška krema okupila se u Splitu, gdje se od danas do nedjelje igra Final 8 Kupa Krešimira Ćosića. Četvrtfinalni dan na Gripama otvara se u 13 sati susretom Adria Oil Škrljeva i Cibone, sa sedam naslova (iz 15 finala) najtrofejnijim klubom u ovom natjecanju. U Splitu se igra 28. završni turnir, prvi je odigran u riječkoj Dvorani mladosti u sezoni 1991./1992. i trijumf »žutih« nad Cibonom.


Peterostruku uzastopnu krunu brani Cedevita, pobjednik Krešina kupa šest puta u posljednjih sedam godina. Cedevita, ali i Zadar, imaju prigodu sedmi put osvojiti trofej i izjednačiti se sa Cibonom…


Košarkaši Adria Oil Škrljeva krenuli su jučer ujutro put Splita. Trebalo je stići na trening u 13 sati, u terminu utakmice, druge s Cibonom na završnici Kupa Krešimira Ćosića. Trenera Damira Rajkovića i momčad čekale su i obaveze preme medijima.





Izbornik Dražen Anzulović objavio je imena 24 kandidata za reprezentaciju na koje će računati za posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, 22. veljače u Varaždinu protiv Poljske, te 25. veljače u Szombathelyju protiv Mađarske. Prvi put na listi reprezentativaca je jedan igrač Adria Oil Škrljeva – Karlo Uljarević. Na popisu su i dva bivša igrača »zelenih« Domagoj Vuković i Roko Rogić, te Luka Babić, Miro Bilan, Josip Bilinovac, Domagoj Bošnjak, Luka Božić, Martin Junaković, Mate Kalajžić, Toni Katić, Filip Krušlin, Krešimir Ljubičić, Pavle Marčinković, Jakov Mustapić, Toni Nakić, Hrvoje Perić, Toni Perković, Darko Planinić, Roko Prkačin, Ivan Ramljak, Luka Šamanić, Karlo Žganec i Tomislav Zubčić.



– U Splitu je četiri dana na meniju – košarka. Održat će se puno sastanaka, razgovarat će se i oko budućnosti lige. Bitno je da sudjelujemo u tome kao klub koji ima ideju i viziju. Velika je to stvar za Adria Oil Škrljevo. Mi ćemo sa svoje strane pokušati dobro odraditi svoj dio na parketu svojim drugim sudjelovanjem na završnom turniru. Vjerujem da ćemo mi svoje pokazati na parketu, ali i ponašanjem van terena. Lijepo je biti na Final 8 drugu godinu zaredom, to pokazuje ozbiljnost kluba, dokaz da imamo kvalitetu i kontinuitet – kaže Damir Rajković, trener Adria Oil Škrljeva. Njegova momčad je prošle sezone pobijedila Cibonu u prvom drugom susretu četvrtfinala doigravanja, izborila majstoricu u Draženovu domu. No, iz te momčadi ostali su samo Barnjak, Štemberger i Ušić. Ove sezone zagrebačka momčad dobila je oba prvenstvena susreta.


Danas (Gripe, 13): Cibona – Adria Oil Škrljevo (A), Zadar – Bosco (15.30, B), Cedevita – Zabok (18, C), Split – Gorica (20.30, D).Četvrtak (16.30): pobjednik A – pobjednik B, pobjednik C – pobjednik D (19).Subota (19): finale


– Vjerujemo da možemo iznenaditi. U posljednjem susretu u Zagrebu dobro smo se držali u prvom dijelu utakmice, pokazalo se da ima modela kako se postaviti protiv njih. Cibosi su favoriti u utakmici u kojoj nema popravka. Ako se uspijemo odrhvati njihovoj agresivnosti i to kompenzirati požrtvovnošću, možemo im parirati. Moramo se znati postaviti na terenu, biti daleko tjelesno čvršći, biti prisutni u tom skoku. Ne smijemo im dozvolili lake kontre, bijeg u dvije tri, minute jer tada se teško vraćati.


Termin baš nije uobičajen, 13 sati, ali kada se sve četiri utakmice četvrtfinala postave u jedan dan, netko mora igrati u matineji.


– Možda nam termin ide u korist. Uvijek je problem kada igraš u terminu kada ne treniraš, gubi se bioritam. Obično jutarnji treninzi do podne. Međutim, sve to ne znači puno ako ne dođeš spreman i pokazeš što možeš. A mi smo puni samopouzdanja poslije plasmana u polufinale Alpe Adria Cupa. U dobrom smo ritmu. Jedino je Ušić imao problema s gležnjem poslije susreta sa Slunetom. No, vjerujem da će sve biti u redu. Ušić je uhvatio dobar ritam, s njim možemo dobiti dubinu u napadu, a tada je i braničima lakše.


Putovanje do Splita proteklo je u najboljem redu. Sunce i čista cesta… Dočekao ih je sunčani Split i malo bure. Jedino se moraju držati dalje od Rive, tamo gostujuće sportaše bacaju u more.