Test za Trst

Hrvatski košarkaši večeras u Opatiji protiv Bosne i Hercegovine

Kristian Sirotich

Bojan Bogdanović/D. ŠKOMRLJ

Bojan Bogdanović/D. ŠKOMRLJ

Svi smo mi tu zbog samo jednog cilja, da se pokušamo što bolje pripremiti za utakmice protiv Italije i Rumunjske - kaže Bojan Bogdanović. Utakmica u dvorani Marino Cvetković počinje u 20 sati



OPATIJA Hrvatska košarkaška reprezentacija večeras će (20 sati) u opatijskoj dvorani Marino Cvetković testirati svoju trenutačnu formu protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine. Budući da se igra u sklopu priprema za kvalifikacijske susrete za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Italije 28. lipnja u Trstu i protiv Rumunjske 1. srpnja u Cluju, što su u hrvatskom taboru i javnosti označeni kao sudbonosni, večerašnja utakmica ima itekakav značaj i težinu. I zbog trenutačne forme, ali i zbog usklađivanja momčadi s trima najvećim zvijezdama, koje su od utorka na treningu u Opatiji. Ivica Zubac (LA Lakers), Dario Šarić (Philadelphia 76ers) i Bojan Bogdanović (Indiana Pacers) zbog strogih su se pravila tek sada mogli priključiti treninzima, što znači da izbornik Dražen Anzulović nema baš previše vremena na raspolaganju. No, ako je suditi po raspoloženju NBA trojca, razloga za zabrinutost nema.


   – Svi smo mi tu zbog samo jednog cilja, da se pokušamo što bolje pripremiti za utakmice protiv Italije i Rumunjske jer zaista nismo u zavidnoj situaciji. Idemo ostvariti dvije pobjede u ovom ciklusu, idemo doći u što bolju poziciju za plasman na Svjetsko prvenstvo i zato današnju utakmicu protiv Bosne i Hercegovine moramo shvatiti maksimalno ozbiljno, zbog toga ova utakmica ima itekakvu važnost – naglasit će Bojan Bogdanović, koji tvrdi da se već pomalo zaželio košarke. NBA sezona za njega je završila u drugom krugu doigravanja na Istoku, Indiana je zapela na Cleveland Cavaliersima LeBrona Jamesa.


Anzulović: Korisna i zanimljiva utakmica


– Nakon pet dana priprema u Opatiji mogu reći da smo zadovoljni svim uvjetima koje imamo za važne utakmice što nas očekuju, a čekaju nas dvije presudne utakmice i toga smo svjesni. Međutim, isto tako smo svjesni da u ovom kratkom vremenu moramo učiniti što više kako bismo uklopili naša tri NBA igrača u sve što smo radili do sada, a kako da bismo imali razinu igre što će biti dovoljna da idemo na pobjedu i u Italiji i u Rumunjskoj. Naravno da smo svjesni činjenice da se pobjeda ne ostvaruje riječima, već svime onime što ćemo mi raditi na pripremama i što želimo prezentirati na samim utakmicama – rekao je izbornik Dražen Anzulović, koji reprezentaciju BiH vidi kao idealnog sparing partnera za podizanje forme i uigravanje.




– Bosna je utakmica po mjeri u ovoj fazi priprema. Pokušavaju igrati što agresivnije pa je i ona zatvorena utakmica bila korisna za ekipe, a današnja će biti i korisna i sigurno zanimljiva za gledatelje, koje još jednom pozivam da dođu i podrže nas – zaključio je Anzulović.



– U NBA sezoni se igra dosta utakmica, ali u »off« sezoni ima dosta vremna za odmor, a ja sam već mjesec dana praktički bez utakmica pa sam se i zaželio košarke, ali i svih suigrača koje rado vidim svake godine. I jedva čekam utakmicu u Italiji. To je reprezentacija koja nas je lagano pobijedila Zagrebu, koja ima kvalitetu i dobre igrače. No, imamo mi dosta vremena da se spremimo, danas protiv BiH moramo vidjeti gdje smo i što moramo napraviti, moramo se pokušati što bolje uigrati. Vjerujem da ćemo u Italiju otići spremni, da ćemo prije svega zadovoljiti sebe, a ako zadovoljimo sebe bit ćemo u dobroj šansi da ostvarimo toliko željenu pobjedu – naglasio je Bogdanović, koji nema apsolutno nikakvog razloga biti nezadovoljan svojom prvom sezonom u redovima Pacersa. Bilo je odličnih utakmica, njegova je momčad bila i na pragu senzacionalnog plasmana u finale Istoka, ali protiv LeBrona i društva se ipak nije dalo. Iako…


– Iz sezone u sezonu igram sve bolje. Ovo ljeto imat ću dosta vremena i za odmor, ali i da još malo poradim na svojoj igri, a nadam se da će i ove dvije reprezentativne utakmice biti samo dodatni poticaj da što bolji i što spremniji uđem u novu NBA sezonu. Indiana? Mislim da nitko nije očekivao da ćemo biti u doigravanju i samim time smo iznenadili mnoge NBA kritičare i prognozere. Onda kada su vidjeli da igramo protiv Clevelanda bila je priča da će biti metla, a na kraju su se protiv nas morali dobro namučiti. Mislim da smo imali jako dobre izglede da ih čak i izbacimo. Na 2-2 smo imali onu jednu nesretnu loptu u Clevelandu, nisu nam priznali praktički čisti ubačaj Oladipa, a LeBron je u idućem napadu ubacio tricu za pobjedu. Naravno da je bilo bezbroj situacija u kojima smo i mi igrači i naši treneri mogli bolje reagirati, ali ta lopta nas je koštala prolaza, ta jedna lopta je ipak bila okidač – dodat će popularni Babo, kojega na kraju ovogodišnji rasplet NBA lige nimalo nije iznenadio.


– Mislim da je bio očekivan. I prije sezone su bile prognoze da će Golden State i Cleveland igrati u finalu. Tako će vjerojatno biti i ovo ljeto. Gdje god ode LeBron James opet će u finalu igrati protiv Golden Statea. Golden State je u ovom trenutku jedno koplje iznad svih ostalih momčadi, bez obzira što je Houston odigrao u finalu Zapada seriju na sedam utakmica mislim da su bili daleko od prolaza – naglasio je Bojan i iskoristio još jednom priliku pozvati sve ovdašnje ljubitelje košarke u dvoranu Marino Cvetković. 


  



Šarić: Uživao sam u košarci


Bojan Bogdanović i Dario Šarić pokretačka su snaga hrvatskih košarkaša posljednjih godina.


– Nismo očekivali da ćemo biti u ovakvoj situaciji, ali sada se treba što bolje pripremiti i pokušati ostati u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo – reći će Šarić. – Nadam se da ćemo svi, igrači, stručni stožer i Savez, biti kao jedna momčad i pokušati se izvući iz ove situacije – dodao je Šibenčanin, koji je ove sezone također sa svojom momčadi dogurao do doigravanja.


– Zadovoljan sam sezonom, iako sam od sebe uvijek očekuješ više. Uživao sam u košarci, a sada sam nakon odmora sretan sam što mogu biti dio ekipe i pokušati pomoći. Nadam se da ćemo se pripremiti kako treba, da ćemo biti na sto posto i da ćemo ostvariti te dvije toliko željene gostujuće pobjede.