Generalka

Hrvatski košarkaši u Opatiji pobijedili BiH

Kristian Sirotich

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



OPATIJA Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je željeno večeras u lijepo popunjenoj opatijskoj dvorani Marino Cvetković. Svojevrsna generalka za kvalifikacijski susret što će se protiv Italije igrati 28. lipnja u Trstu, možda i presudni u nastojanjima da se izbori plasman na svjetsku smotru, odrađena je u skladu s trenutačnim mogućnostima izabranika trenera Dražena Anzulovića. Dakle, Hrvatska je pobijedila Bosnu i Hercegovinu u utakmici tijekom koje je dominirala, ali niti u jednom trenutku ta dominacija nije jamčila niti najmanje opuštanje.


Generalka protiv BiH vrste slavnog trenera Duška Vujoševića pokazala je ono što je izbornik Dražen Anzulović jako dobro znao. Prvo i osnovno, Bojan Bogdanović, Dario Šarić i Ivica Zubac pojačanja su od presudnoga značaja, na račun njihove kvalitete je ostvarena pobjeda, gledatelji su u Opatiji mogli vidjeti ponešto od njihova prebogatog košarkaškog repertoara. Vidjeli su djelić onoga čime je Dario Šarić (9 poena, 11 skokova, 8 asistencija) dizao na noge gledatelje u Philadelphiji, a na nekoliko sjajnih proigravanja malo je tko u dvorani ostao ravnodušan, vidjeli su i djelić repertoara Bojana Bogdanovića (20 poena), koji će sigurno biti pravi onda kada to najviše bude trebalo, a najviše su imali prilike vidjeti od debitanta Ivice Zubca. Zubac je ubacio 28 poena, dodao tome i 12 skokova i zasluženo pokupio epitet prvog igrača susreta. Sjajan u napadu, povremeno i u obrani. Ono što izbornika Anzulovića također nije moglo iznenaditi jest činjenica da ova reprezentacija još uvijek nije uigrana i da će u tom dijelu biti najviše posla do ogleda s Italijom u Trstu.



Bojan Bogdanović: Očekivali smo tešku utakmicu iz razloga što nismo u natjecateljskoj formi budući da je prošlo dosta od naših utakmica. Očekujemo da ćemo pravu igru pokazati u pravim utakmicam. Imamo dovoljno vremena da uvježbamo napadačke setove i one obrambene s obzirom na to da smo previše ispadali iz pick &rolla. Nadam se da ćemo poslije odmora sutra izgledati puno bolje na treningu, a onda i na utakmici. Znam da dosta napada prolazi kroz mene te je na meni da razigravam i zabijam u ovoj momčadi. Dražen Anzulović: Želim naglasiti da nije njihova krivnja što smo izgledali neuigrani. Ova utakmica je prvenstveno poslužila da razigramo naš NBA trojac. Ne smijemo se zavaravati ovom utakmicom s obzirom na to da je ona bila izuzetno skromna. Nismo htjeli igrati više od dva napadačka seta jer je utakmica bila na televiziji te nismo htjeli previše razotkriti. Ja bi hjedino volio vidjeti veći inenzitet u našoj igri, a bilo je vidljivo da teško pratimo njihov ritam. Međutim, vjerujem da ćemo za Italiju biti spremni.Duško Vujošević: Teška utakmica koja je bila stvar prestiža i rejtinga. U našoj igri ima pomaka te ako će on biti prikazan u narednoj utakmici ću biti zadovoljan. Morate biti svjesni da Bosni nedostaje puno igrača te nam je teško provesti plan igre, što moramo nadoknaditi timskim duhom. (D. Č.)




Početak  utakmice pripao je gostima, koji su serijom 8:0 natjerali hrvatskog izbornika da nakon dvije minute pozove prvi predah. No, s prvim ubačajima Šarića, Zubca i Bogdanovića domaća je momčad vrlo brzo uspostavila ravnotežu. Odmaranje ključnih igrača gostima je pružilo priliku da održe u egalu utakmicu koja je prelomljena početkom treće dionice. U svojih najboljih pet minuta Hrvatska se odvojila na 13 poena prednosti (53:40) i praktički osigurala pobjedu. Ne i mirnu završnicu budući da je ulazak druge postave iznova gostujućoj momčadi, predvođenoj raspoloženim Atićem, pružio prigodu za hvatanje priključka. Najbliže su došli u 33. minuti, tricama Hasandića i Rikala približili su se na samo dva poena zaostatka (68:66), ali povratak Bogdanovića, Šarića i Roka Stipčevića na parket, uz raspoloženog Zubca, donio je prijeko potrebnu sigurnost i mirnoću. Hrvatska je dominirala u skoku (47-32), naročito ofanzivnom (18-8), u svim ostalim elementima momčadi su praktički bile izjednačene.


Draženu Anzuloviću utakmica je zasigurno donijela pregršt korisnih informacija, isprobao je neke opcije i sve košarkaše osim Josipa Bilinovca i Karla Žganeca, koji jedini nisu ulazili u igru.



Uoči početka utakmice održana je mala prigodna svečanost proglašenja košarkaša godine u tradicionalnom, 40. po redu izboru Večernjeg lista. Iz ruku kolege Dražena Brajdića, dugodišnjeg košarkaškog kroničara, plaketu »košarkaš« ove su godine primili Bojan Bogdanović i Dario Šarić. Bojanu Bogdanoviću ovo je četvrta pobjeda u posljednjih pet godina, dok je Dario Šarić prvi put u karijeri proglašen najboljim. Bogdanović i Šarić skupili su po 85 glasova u anketi u kojoj su sudjelovali bivši igrači i treneri, odnosno Veljko Mršić, Daniel Lutz, Davor Kus, Zdravko Radulović, Vladimir Krstić, Sandro Nicević, Mate Skelin, Damir Mulaomerović, Danko Cvjetičanin i Dražen Anzulović, ali prije nego je proglašen izbornikom.Također, Emil Priskić, dogradonačelnik Opatije dvjema je umjetničkim slikama darivao izbornike, Dražena Anzulovića i Duška Vujošević.a.