Nedjelja popodne - nogometni dan

Darijo Srna: Spremni smo zagristi Turke! Želim otići s rezultatom koji će se pamtiti

Orlando Rivetti

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Tri boda injekcija su samopouzdanja. Ali maksimalan respekt za Terimovu selekciju. Na velikim natjecanja nema favorita, svaka je utakmica priča za sebe. Vidjeli smo susret Francuske i Rumunjske. Jedna majstorija odlučila je utakmicu kada su Rumunji već imali senzaciju u džepu. Zato i naš susret s Turcima je 50-50, bez favorita.



PARIZ – Znamo da smo mi Hrvati poznati po naglim promjenama raspoloženja. Euforični smo dva dana prije početka svakog velikog natjecanja, da bi nas prvi neuspješan rezultat bacio u depresiju. Ovo je sigurno jedna od najjačih hrvatskih reprezentacija svih vremena. Jača od one one koja je na ovom istom mjestu osvojila brončanu medalju. Ništa to ne znači. Kvalitet imamo, prisutna je silna želja, ali moramo biti glavama unutra. Taktički i psihološki besprijekorni. Ne mogu kazati da ćemo osvojiti medalju, ali spremni smo za velike stvari. Ali, najprije – Turska. Na toj pobjedi moramo graditi optimizam – govorio je jučer Srna na press konferenciji uoči treninga na Parku prinčeva.


Pozitivna je nervoza poput virusa zahvatila ekipu, ali i cijelu Hrvatsku. Očekivanja su velika.


– Tenzije se polako dižu kao uoči svakog velikog natjecanja. Odradili smo dva, odnosno tri mini ciklusa priprema, spremni smo zagristi tvrdu kost. A to su Turci. Prva je utakmica izuzetno bitno. Tri boda injekcija su samopouzdanja. Ali maksimalan respekt za Terimovu selekciju. Na velikim natjecanja nema favorita, svaka je utakmica priča za sebe. Vidjeli smo susret Francuske i Rumunjske. Jedna majstorija odlučila je utakmicu kada su Rumunji već imali senzaciju u džepu. Zato i naš susret s Turcima je 50-50, bez favorita. Vjerujemo u sebe, u stručni stožer na čelu s izbornikom Čačićem. Nije floskula, ali idemo korak po korak. Protiv Turske je onaj prvi – korak. Neka bude onaj duži…




Nije Srna zagrizao udicu o favoritima skupine…


– Španjolska brani naslov, prije četiri godine razmonzirali su Talijane u finalu, na papiru je prvi kandidat za prvo mjesto u našoj skupini. Po toj nekoj matematici naše bi trebalo biti drugo mjesto… Neki kažu i prvo. Ne opijaju nas pohvale. Bez obzira na to što znamo koliko vrijedimo nemojmo praviti račun bez krčmara. Čekaju nas iza kantuna. Najprije Turci, pa ostali. Favorita nema! Taktika je veoma bitna, koliko ćemo pohvatiti konce igre. Vjerujem u svoju momčad. Znam koga imam pored sebe. U našoj grupi možemo svakoga pobijediti.


Nikada nećemo zaboraviti kako smo U Beču od Turaka izgubili dobivenu utakmicu. Prije osam godina. Naplata starih računa danas na Parku prinčeva?


– Ne bih govorio o revanšu, osveti… Tada je to bio veliki stres, šok za nas i cijelu Hrvatsku. Turci su nam pokazali da se utakmice igraju do kraja. Naučili smo lekciju. Pokazali su tada karakter i fanatizam. Nova utakmica je nova priča. Dat ćemo sve od sebe za pobjedu. Oni su jaki i kvalitetni, mi moramo biti bolji. Ostalo nije sporno. Pokušat ćemo napraviti nešto za pamćenje. Hrvatski su navijači zahvalna tema inozemnim novinarima,  bolje rečeno navijači koji svojim ponašanjem sramote Hrvatsku…

– Naša je reprezentacija uvijek imali veliku podršku s tribina. Puno je lijepih uspomena iz Francuske 1998. godine kada je osvojena brončana medalja. Takvu podršku s tribina očekujemo i sada. Mi ćemo dug vratiti na zelenom travnjaku. Pokušat ćemo ujediniti sve Hrvate i učiniti ih ponosnima!


Poentirao je kapetan Srna koji je još u Rijeci poslao apel – pustite nas da igramo pred punim tribinana. Aluzija je bila jasna, kažnjavanje igranja bez gledatelja zbog divljaštva i ustaštva… Srni odgovaraju Čačićeve metode rada, osvježenja… Utakmica sa slabijim suparnicima uoči Europskog prvenstva.


– Radili smo po posebnom programu, većina je imala napornu sezonu. Ali svi smo spremni.  Kada čuješ himnu Lijepu našu ili U boj, u boj na narod svoj… A na tribinama 50.000 ljudi. Prođu te trnci. Za takve se utakmice živi. Klub je posao, reprezentacija je stvar srca.