Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Kauč perspektiva Siniše Pavića: Kud će tabletić nego na TV - Novi List

NoviList.hr

Kauč perspektiva Siniše Pavića: Kud će tabletić nego na TV

Kolumna

10. veljača 2018 10:34

Napisao: Siniša Pavić

Foto: Darko JELINEK

Bilo je to nekako ovako. Naša sugrađanka J.M (45) taman je krenula skuhati šaku tjestenine za večeru. Televizor je bio neobavezno upaljen u susjednoj sobi. Dnevnik se odgledao, pa je to što se vrtjelo na programu više bilo slušna kulisa nego predmet nekog interesa. No, taman tu negdje prije nego li će voda proključati da se pašta u nju baci, naša junakinja osjeti kako joj se u isti čas srce raduje i ledi!

– Ma, je li moguće!? Je li ovo stvarno on – zapitala se u nevjerici.

A onda je bacila tjesteninu, pustila vodu da ključa do iznemoglosti i otrčala pred televizor da provjeri je li dobro čula ili su slušne halucinacije.

– On je! – kazala je, brzo se prekrstila, pa ostala još malo buljiti u mali ekran, prije nego je redom nazvala svu bližu i daljnju rodbinu da im kaže kako joj se ukazao dr. Ivo.

E, da, nije ona jedina u koje su se pomiješali osjećaji dok je gledala kako u emisiji »Pola ure kulture« dr. Ivo Sanader, uglađeni naš bivši premijer koji zadnjih godina sud suduje uglavnom, progovara u djelu Ante Stamaća. O kako je dirljivo bilo to vraćanje unatrag! Svaka čast onom tko se bivšeg premijera sjetio. Čovjeku je, što jest jest, književnost struka, ma isto malo bode oči činjenica da je u sred sudskih nekih postupaka taman da se čovjek pita nije li o lijepoj književnosti mogao ipak zboriti tkogod drugi. Ali, takva je to emisija, tu svašta nešto može...

Šteta je samo što je prvo bio Sanader u »Pola ure kulture«, a onda, koji dan poslije, epizoda dokumentarnog serijala Mira Brankovića »Više od riječi«. Serijal je to koji priča o govoru tijela, gestama koje nas odaju, porukama koje neverbalno šaljemo. Ovaj ponedjeljak pričali su stručnjaci o komunikaciji političara, pojašnjavali kako se češkaju kad im je neugodno, krive usne kad ne govore istinu, kako se meškolje i kako su samopouzdani kad sklope ručice u oblik 'zvona'. Stručnjaci pričaju, a Branković niže slike. Pa vidiš i Sanadera kako se smije, i Karmarka kako grize usne, i Plenkovića kako sliježe ramenima, i Milanovića kako češka nos. Evo čak i druga Tita gdje se češe po obrazu dok mu nesvrstani kolega nešto govori! Pa ti vjeruj političarima, svima osim Angele Merkel. Stručnjaci, naime, vele, da žene u politici jednostavno manje vrdaju.

Zapravo, i nije nam Branković napravio neku uslugu. Tko god je gledao epizodu sad će više gledati što tijelo u političara naših sugerira, nego slušati što govore. Premijer naš dični je, evo, pričao u Europskom parlamentu i to na pet jezika!?! Vidiš, dobro se tu osjeća, više je doma tu na EU terenu nego na Trgu Svetog Marka. Ide izlaganje, riječi teku, ma onda u jednom trenu prođe rukom kroz bujnu kosu! Ha! Štogod da taj mot značio, sad znamo da nam je biti sumnjičavima.

K vragu i ta slika koja govori tisuću riječi. Odvuče ona pažnju i kad treba i kad ne treba. Recimo, Big Brotehr od živoga prijenosa. Sva pažnje vam je 'ladno mogla opast ako vam se nije svidjela ona heklana, ili čipkasta odora u Antonije Blaće. Ona bigliše o stanarima, a puku misli lete na sokak, na salaš i snaše, na bake s maramom na glavi koje su se u zimsko večer okupile oko stola pa vezu, i pletu, i heklaju tabletiće. A opet, svaki pošteni televizijski prijemnik tabletić i pita! S druge pak strane, outfit u prognostičarke RTL-a Željke Pogačić, onaj od nedjelje, budio je neke druge osjećaje, brižne uglavnom.

Sapelo je, naime, toliko uskom haljinicom da više od pola koraka naprijed i pola koraka natrag sve i da je htjela nije mogla. Nagradno pitanje glasi, kako li je samo nakon prognoze odšetala iz studija!? Inače, kažu oni imuni na njene patnje, pogodila je sve što se vremena tiče.

Riječi su zato, razgovor ugodni, bile u središtu gledateljske pažnje za dobrog izdanja emisije »Žene povjerljivo«. Pričalo se o 80-tima, a ako su gošće Daniele Trbović – Matija Vuica, Vanja Matujec i Jasna Bilušić - na početku i kazivale skrušeno da im se možda te godine čine lijepima samo zato jer su tada mlade bile, što je emisija više išla kraju to je i njim bilo jasnije da je jednostavno bilo dobro i bolje.

Bome, ne čini termin četvrtkom loše 'Ženama'. Loše zato ljubiteljima kulture čini »Peti dan«. Zaludu se proklamira skrb za kulturu, kad se za te teme odvoji tek koji minut, dva na kraju balade, onako kako se minut dva razgovaralo o kazališnoj predstavi »Ciganin, ali najljepši«, Prije toga pola sata o Bernardiću, a onda nadugo o kloniranju majmunčića. Ako su se u te dvije minute govorenja o hit predstavi govornici meškoljili, češkali i grizli usne, imali su i zašto!