Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: Britanska kraljica odlikovala Colina Firtha - Novi List

NoviList.hr

Britanska kraljica odlikovala Colina Firtha

Zbog uloge kralja Georgea VI.

11. lipanj 2011 08:26

Napisao: HINA

Colini Firth je proglašen »časnikom Reda Britanskog Carstva«, što će mu možda pružiti prigodu da na svečanosti uručenja odličja upita kraljicu što misli o filmu

foto: AP

LONDON –  Britanska kraljica Elizabeta odlikovala je britanskog glumca Colina Firtha koji u filmu »Kraljev govor« glumi njezina oca, kralja Georga VI., po popisu nagrađenih koji se tradicionalno objavljuje uoči proslave njezina rođendana.

Film je u veljači dobio Oscara za najbolji film, a Firth koji glumi kralja Georga VI. zvanog Bertie, dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca, nagradu koja prethodi dodjeli Oscara u Hollywoodu.Firth je ulogom kralja Georgea VI. ostvario sjajnu ulogu, ocijenili su i kritika i gledatelji.

Colini Firth je proglašen »časnikom Reda Britanskog Carstva«, što će mu možda pružiti prigodu da na svečanosti uručenja odličja upita kraljicu što misli o filmu.

Na popisu odlikovanih koji je Buckinghamska palača objavila u subotu, su i pjevač Bryan Ferry te pionir medicinski potpomognute oplodnje i dobitnik Nobelove nagrade Robert Edwards, »otac« malene Louise Brown, prvog djeteta iz epruvete, rođene 1978.

Popis odlikovanih tradicionalno se objavljuje uoči rođendana britanske kraljice koji se službeno obilježava u lipnju, na prigodnoj svečanosti pod nazivom »Pozdrav bojama« (»Trooping the colour«).