Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
22. rujna 2019.
Ispis članka: Zabrana prikazivanja filma "Rocketman": "Homoseksualna aktivnost na ekranu krši naše zakone!" - Novi List

NoviList.hr

Zabrana prikazivanja filma "Rocketman": "Homoseksualna aktivnost na ekranu krši naše zakone!"

Cenzura

11. lipanj 2019 16:13

Napisao: Portal Novilist.hr

Ovo nije prvi slučaj cenzuriranja filma. Nedavno smo pisali o cenzuri u Rusiji zbog koje su iz filma uklonjene scene homoseksualnih spolnih odnosa i korištenja droge. Sir Elton John se povodom toga oglasio oštrom porukom.

FOTO/Flickr

Premijera ovog filma koji prikazuje životno putovanje glazbenika Eltona Johna, krenula je prije desetak dana, a film je do sada zaradio oko 80 milijuna funti u kinima.

Pacifička država Samoa, zabranila je biopic „Rocketman“ izjavljujući da „homoseksualna aktivnost na ekranu krši njihove zakone“. 

Oko 97 posto stanovnika Samoe definira se kao kršćani, a društvo se generalno smatra konzervativnim i tradicionalnim, kaže britanski Guardian.

Cenzor Leiataua Niuapu Faaui za Samoa Observer objašnjava da „homoseksualna aktivnost prikazana na ekranu krši njihove zakone i 'nije dobro sjela' s državnom kulturom i kršćanskim vjerovanjima“. Dodao je da film prikazuje „dobru priču o pojedincu koji pokušava uspjeti u životu“.

Apollo Cinemas Samoa na Facebooku su objavili da su morali otkazati prikazivanje „Rocketmana“ zbog problema  sa cenzurom.

Ovo nije prvi slučaj cenzuriranja spomenutog filma. Nedavno smo pisali o cenzuri u Rusiji zbog koje su iz filma uklonjene scene homoseksualnih spolnih odnosa i korištenja droge. Sir Elton John se povodom toga oglasio oštrom porukom.