Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Ispis članka: PRETPREMIJERA Deseti rođendan Art-kina uz film Vinka Brešana ''Koja je ovo država'' - Novi List

NoviList.hr

PRETPREMIJERA Deseti rođendan Art-kina uz film Vinka Brešana ''Koja je ovo država''

Komedija apsurda

18. prosinac 2018 22:17

Napisao: Kim Cuculić

Foto R. Brmalj

RIJEKA Riječkom pretpremijerom novog filma Vinka Brešana »Koja je ovo država« Art-kino Croatia večeras je proslavilo svoj 10. rođendan. Za ovu Brešanovu komediju apsurda, očekivano, vladao je izniman interes i ulaznice su ubrzo rasprodane tako da je kino bilo krcato. Rođendansku čestitku kinu je uputio i sam redatelj kazavši da mu je privilegija predstavljati film u takvoj atmosferi te da je i sam shvatio zašto Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.
Kako je kazao ovaj filmski i kazališni redatelj, u filmu upoznajemo gotovo cijelu hrvatsku Vladu, ali onu iz 2020. godine. Država iz naslova je, naravno, Hrvatska, a u filmu se nižu apsurdne situacije i – kako ističe Brešan – potpuno je prirodno da žanr bude komedija. Na novinarsko pitanje: »Koja je ovo država«?, Brešan kratko odgovara: »Smiješna i tužna«.

K1812BR3
Premijera filma Vinka Brešana ''Koja je ovo država'' u Rijeci / Foto Roni Brmalj

Brešanov film okupio je brojnu glumačku ekipu, u kojoj su Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština i drugi, a predsjednika Republike Hrvatske tumači ikona europskog umjetničkog filma – poznati poljski glumac Daniel Olbrychski.

Sudeći prema velikom odazivu publike u Zagrebu i Rijeci, novi Brešanov film mogao bi slijediti njegove filmske uspješnice »Kako je počeo rat na mom otoku«, »Maršal« i »Svećenikova djeca«.
Riječko Art-kino najavljuje sljedeće projekcije filma »Koja je ovo država« od 3. siječnja.