Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: Misliti Feral znači misliti slobodu: Kritičar Dragan Rubeša o filmu "Viva ludež" - Novi List

NoviList.hr

Misliti Feral znači misliti slobodu: Kritičar Dragan Rubeša o filmu "Viva ludež"

Uz premijeru

11. ožujak 2018 13:23

Napisao: Dragan Rubeša

»Viva Ludež« je mali podsjetnik na sve naše gluposti na koje nas tijekom razgovora podsjeća legendarni trio – Predrag Lucić, Boris Dežulović i Viktor Ivančić – od Dežulovića, koji kaže da je »rat bio nasilna pretvorba sistema u kojoj su etablirane nove elite«, do Ivančića koji nam smireno priča zbog čega nikad nije htio vidjeti vlastiti dosje

Misliti Feral znači misliti slobodu: Kritičar Dragan Rubeša o filmu "Viva ludež"

Nakon izvrsne knjige Borisa Pavelića »Smijeh slobode«, legendarni Feralovci dobili su i svoju filmsku priču, kratko i jasno nazvanu »Viva ludež: Razgovor s trojicom od Ferala«.

Riječ je o pulsirajućoj minimalističkoj Q&A seansi riječkih autora Marine Banićević i Saše Stanića s trojicom Feralovaca – Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Viktorom Ivančićem – okupljenim u intimnom prostoru riječke knjižare Ex Libris. Na stolu je bokal s vodom i »karafa« s crnim vinom. Tek toliko da se sugovornici mogu malo okrijepiti tijekom tog dugog razgovora. Od snimljenog materijala, autori su odlučili svesti njegovu minutažu na sat i četrdeset minuta.

Podario život 

Da bi takav razgovorni format funkcionirao i da bi nas akteri natjerali da ostanemo s njima do kraja, oni moraju biti dovoljno elokventni i lucidni. A oni su i više od toga. I što je najvažnije, oni imaju što reći.

Zanimljivo, nijedan splitski sineast nije došao na ideju filmski približiti njihov lik i djelo, iako su oni poput Miljenka Smoje dio tog grada, onoliko koliko je to i Crveni peristil. No taj isti grad im je spaljivao novine i tamo su se osjećali nesigurno. Lomaču je inicirala notorna Služba za zaštitu ustavnog poretka, uz plaćenike koji su za nju obavili prljavi posao. Zato je paradoksalno da je upravo Rijeka, taj grad bez humora, s Feralom stvorio čvrstu i postojanu vezu. Čak ga je Ivančić na predstavljanju svoje knjige nazvao »slobodnim teritorijem«. »O Feralu treba pisati, snimati, razgovarati, Feral treba misliti, jer baveći se Feralom mi se zapravo bavimo onom kritičkom, onom još uvijek zdravom okosnicom društva«, rekla je ovih dana Banićević u jednom intervjuu.

I doista, u onim mučnim devedesetima, Feral nam je podario život. Ne želimo ni pomisliti kakva bi ta mračna dekada izgledala da nije bilo Ludežovaca. Znamo samo to da bismo se smijali puno rjeđe i manje. A smijeh nam je tada bio itekako potreban. Misliti Feral znači misliti slobodu. Jer »Viva Ludež« je mali podsjetnik na sve naše gluposti na koje nas tijekom razgovora podsjeća legendarni trio, od Dežulovića koji kaže da je »rat bio nasilna pretvorba sistema u kojoj su etablirane nove elite«, do Ivančića koji nam smireno priča zbog čega nikad nije htio vidjeti vlastiti dosje, te o »knjigocidu« Daliboru Brozovića koji je zatražio da se zapali 40.000 primjeraka Jugoslavenske enciklopedije (jedan od preživjelih primjeraka i danas krasi policu autora teksta koji držite u ruci), što će autori duhovito ilustrirati mitskim Feralovim tekstom »Knjižnice s unutarnjim sagorijevanjem«. A da bi Banićević i Stanić dinamizirali dijalošku liniju filma, povremeno razbijaju čistoću crno-bijelog kadra odabirom tekstova i fotomontaža iz Ferala, te stripom Oswald, koji ujedno funkcioniraju i kao vizualni komentar onog o čemu njihovi sugovornici pričaju.

Saučešće FT-u

Možda najemotivniji dio filma ostaje onaj u kojem Predrag Lucić naglo prekida zacrtanu Q&A liniju i kao iz topa kaže, »Da izjavim svoje duboko saučešće dr Franji Tuđmanu zato što je izgubio Drugi svjetski rat i što je iz njega izašao kao poražen. Hvala«, pritom ironično zamolivši autore »da ovo ne režete u montaži«. U toj rečenici sublimirana je sva tragedija i mentalna retardacija našeg jučer i danas. Mnogi oplakuju gašenje Ferala. No dovoljno je baciti pogled na naslovnicu zadnjih Novosti s postamentom s kojeg je uklonjena bista Ive Lole Ribara na koji karikaturist umjesto njegove glave stavlja crnu potkapu sa znakom »U«, da shvatimo kako Feral živi vječno i potreban nam je više no ikad.

Zato je »Viva Ludež« film koji nas tjera na suze i smijeh. Jer kako bi to rekao Walter Benjamin, čiji je citat korišten u filmu, »nema boljeg ishodišta mišljenja od smijeha«.