Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Ispis članka: Iznenada umro poznati srpski glumac Nebojša Glogovac - Novi List

NoviList.hr

Iznenada umro poznati srpski glumac Nebojša Glogovac

Tužna vijest

9. veljača 2018 10:55

Napisao: HINA

Glogovac je prije desetak dana hitno primljen u beogradski Institut za onkologiju, a tada su mediji pisali da je glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno

Foto PIXSELL

Srbijanski filmski, kazališni i televizijski glumac Nebojša Glogovac preminuo je u Beogradu u 49. godini života poslije kraće bolesti, objavila je u petak Radio-televizija Srbije.

Posljednjih nekoliko dana beogradski mediji objavili su da je Glogovac primljen u Institut za onkologiju i da je njegovo zdravlje ozbiljno ugroženo.

Hrvatska publika vjerojatno će ga najviše pamtiti po ulozi profesora i homoseksualca Vjeke Kralja u filmu Rajka Grlića »Ustav Republike Hrvatske« iz 2016.

Među kritičarima je uživao ugled jednog od najboljih glumaca u regiji, više puta je nagrađen za brojne uloge na filmu, kazalištu i u televizijskim serijama, dobitnik je pet godišnjih nagrada svoje matične kazališne kuće, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Jedna od njegovih posljednjih nagrada bila je Zlatna arena u Puli 2017. za najbolju glavnu mušku ulogu, lik Vjeke Kralja u filmu »Ustav Republike Hrvatske«, a proglašen je i Europskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji 2017.

Nebojša Glogovac je rođen 30. kolovoza 1969. u Trebinju, u svećeničkoj obitelji koja se početkom sedamdesetih preselila u Pančevo. Studirao je psihologiju, a 1990. upisao glumu u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Jedna od njegovih posljednjih uloga bio je lik Vukana, najstarijeg sina srpskog kralja Stefana Nemanje, u TV seriji RTS-a »Nemanjići – rađanje kraljevine«, koje će uskoro početi s emitiranjem na srbijanskoj nacionalnoj televiziji.

Ostat će upamćen i po ulogama u filmovima »Bure baruta«, Nebeska udica«, »Munje«, »Kad porastem bit ću kengur«, »Klopka«, »Hadersfild«, »Branio sam Mladu Bosnu«, »Krugovi«, u TV-serijama »Porodično blago«, »Moj rođak sa sela«, »Vratiće se rode«, »Vojna akademija«.

Od 1996. godine bio je član Jugoslavenskog dramskog pozorišta, u kojemu je odigrao niz zapaženih uloga, u predstavama »Sumnjivo lice«, »Metamorfoze«, »Hadersfild«, »Šine«, »Lutalica«, »Lažni car Šćepan Mali«, »Hamlet«.