Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Ispis članka: Vintage Radio Fest: Izložba starih radio aparata u Tehničkom muzeju - Novi List

NoviList.hr

Vintage Radio Fest: Izložba starih radio aparata u Tehničkom muzeju

Pogled u prošlost

11. srpanj 2019 11:59

Napisao: Siniša Pavić

Foto: D. JELINEK

U zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla u srijedu je, na datum rođenja ovog nesumnjivog genija, otvorena izložba koja slavi njegovo djelo, njegov izum: Vintage Radio Fest – Izložba starih radio aparata.

Više od dvjesto radioaparata proizvedenih između 30-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća svjedoči o dobu kada je radio bio sve, vjerojatno i slušaniji i gledaniji i omiljeniji od današnjih sredstava komunikacije.

Jer, svaki aparat na izložbi zapravo je i umjetničko djelo. Zasluga je to ne samo proizvođača, već i vlasnika kolekcije i autora izložbe Duška Cvetojevića Didija, zaljubljenika u radioaparte, u vrijeme kada je nastajao rock and roll, u tehniku.

Uostalom, zahvaljujući Cvetojeviću i vrsnim majstorima koje je okupio i kojih, vjerovali ili ne, još uvijek u nas ima, svi su radioaparati još uvijek funkcionalni. Pače, kad se sluša kako s njih zvuče stari hitovi, dojam je da je današnja moderna i napredna tehnika taj dobar zvuk samo unazadila.

Izložba starih radioaprata otvorena je do nedjelje. Vrijedi je posjetiti ako ništa ono zbog slatke nostalgije. Jer, kako to ističe autor izložbe, radio je ono što nas spaja u jedinstvu različitosti, kako onomad tako i dan danas.

Foto: D. JELINEK