76. Mostra

Slavni Joaquin Phoenix o ulozi u “Jokeru”: Htio sam iz poznatog lika stvoriti novi

Stjepan Hundić

Veličanstvena uloga koja će bez sumnje donijeti nominaciju za Oscara

Veličanstvena uloga koja će bez sumnje donijeti nominaciju za Oscara

Pokazalo se da ozbiljna fizička transformacija silno utječe i na stanje uma. Kad izgubite toliku kilažu u tako kratkom razdoblju, to ostavlja posljedice i na vaše psihičko stanje i vi se stvarno počinjete ponašati poput nekog luđaka, kazao je Phoenix, kojemu nisu strani bizarni, mračni, poremećni likovi



VENECIJA »Teško mi je odgovoriti na pitanje što je to što me privuklo da prihvatim ovu ulogu jer je lik jako teško definirati, zapravo ga niti ne želim definirati«, izjavio je Joaquin Phoenix na početku konferencije za novinare održane nakon svjetske premijere filma »Joker« na 76. Mostri u kojem je ovaj veliki holivudski glumac ostvario veličanstvenu ulogu koja će mu bez sumnje donijeti nominaciju za Oscara, s velikim šansama da ga i osvoji, pa dodaje: »Imao sam osjećaj da sam svaki novi dan snimanja otkrivao neke nove aspekte, nove dubine, nove tajne lika i tako je bilo doslovno do posljednjeg dana snimanja. Eto toliko su ova uloga i ovaj lik kompleksni. Zato mi je sloboda da izgradim ovaj lik bila izuzetno važna jer jedan takav lik ne možete staviti u kalup.«


Urbana noćna mora


U ovoj mračnoj drami i urbanoj noćnoj mori, u kojoj gotovo svaki kadar kipi beznađem, nihilističkim paklom i crnilom svakodnevne borbe za život dostojan čovjeka, Joaquin Phoenix tumači Arthura Flecka, propalog klauna i neuspješnog stand-up komičara koji nakon niza osobnih i profesionanlih neuspjeha pada u ponor u čijim mračnim dubinama doživljava transformaciju u manijakalnog psihopatskog Jokera koji s »osmijehom« na licu i patološki »nevino« ubija sve one koji su mu »nanijeli zlo«, uključujući i vlastitu majku.


Film o stripovskom (anti)junaku kakav se rijetko viđa s velikim je autorskim zanosom sočno i raskalašeno režirao Todd Phillips poput nekog brutalnog krvavog mračnog baleta, u kojem glavni (anti)junak uz plesne pokrete s lakoćom ubija bez imalo grižnje savjesti. Uz Phoenixa najupečatljiviju ulogu ostvario je Robert DeNiro kao voditelj večernjeg talk showa zrcaleći Jaya Lena, a zanimljivo je da je Joker prvi film koji portretira genezu ovog »najkoloritnijeg« Batmanova neprijatelja koji se krije iza organske klaunovske maske.


Joaquin Phoenix na crvenom tepihu u Veneciji / Foto REUTERS/YARA NARDI


Joaquin Phoenix na crvenom tepihu u Veneciji / Foto REUTERS/YARA NARDI





Fizička transformacija


»Htio sam stvoriti novi lik iz već poznatog lika i zato nisam dopustio da na mene utječu izvedbe mojih kolega koje su već tumačile Jokera«, kaže 44-godišnji Joaquin Phoenix o svojem pristupu ovom zahtjevnom, ali i zahvalnom liku koji svakom ambicioznijem glumcu pruža čitavu paletu glumačkih nijansi što je Phoenix maksimalno iskoristio pa nastavlja: »Htjeli smo stvoriti svog Jokera, ne osvrćući se na prethodna utjelovljenja na velikom platnu. Nije mi to imalo smisla, posebno zato jer je ovo jedan posve drukčiji film o Jokeru. Više me zanimalo stanje uma i motivi ubojica političara i moćnika, pa sam pročitao jednu vrlo zanimljivu knjigu o tome koja govori o različitim tipovima ubojica i njihovim karakterima.«


Pored psihološke i mentalne transformacije, Phoenix je u najboljoj glumačkoj maniri škole metode Roberta DeNira, Daniela Daya Lewisa i Christiana Balea prošao i ekstremnu fizičku transformaciju smršavivši do kostiju, što je liku mentalno nestabilnog i društveno odbačenog Arthura Flecka dalo dodatnu zastrašujuću dimenziju. »Prvi korak prema izgradnji lika bio je gubitak težine, bilo je važno da to prvo odradim«, otkriva nam sjajni američki glumac čije će se glumačke »muke«, duboko smo uvjereni, višestruko isplatiti tijekom glavne sezone dodjele glumačkih nagrada početkom sljedeće godine.


»I pokazalo se da ozbiljna fizička transformacija silno utječe i na stanje uma. Kad izgubite toliku kilažu u tako kratkom razdoblju, to ostavlja posljedice i na vaše psihičko stanje i vi se stvarno počinjete ponašati poput nekog luđaka«, kazao je Phoenix, kojemu nisu strani bizarni, mračni, poremećni likovi – dovoljno je prisjetiti se uloga u filmovima »I’m still Here«, »To Die For«, »Gladijator«, »You Were Never Really Here«.


No, glumac se ne slaže da je to razlog zašto je prihvatio tumačiti ovaj kompleksan lik: »Arthur nije mračan, on je duboko nesretan i duševno izmučen. Njegova životna borba za radošću i srećom i želja da bude prihvaćen, da osjeti ljubav i toplinu, to je ono što mi je bilo zanimljivo…«, zaključio je Phoenix.