Tri velika koncerta

Riječka klapa “Luka” na devetodnevnoj turneji po Kini

Ivana Kocijan

U najmnogoljudniju zemlju na svijetu odlazi riječka klapska družina koja iza sebe ima šest snimljenih albuma, pet uzastopnih pobjeda na Omiškom festivalu i brojne druge nagrade 



RIJEKA Članice ženske klape Luka ove nedjelje kreću put Kine gdje će boraviti devet dana i održati tri velika koncerta.


U najmnogoljudniju zemlju na svijetu proslavljena riječka klapska družina koja iza sebe ima šest snimljenih albuma, pet uzastopnih pobjeda na Omiškom festivalu i brojne druge nagrade odlazi na poziv Ante Simonića, veleposlanika Republike Hrvatske u NR Kini.


Prvi će koncert pred kineskom publikom klapa Luka održati 14. lipnja u dvorani Kineskog narodnog društva prijateljstva sa stranim zemljama. Dan kasnije očekuje ih drugi nastup kojim će se obilježiti pedeseta obljetnica prve emisije na hrvatskom jeziku na China Radio International.





Treći koncert riječka će klapa održati na proslavi dvadesetog Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske. Najzanimljiviji će dio tog nastupa svakako biti njihova izvedba kineske himne koju su naučile uz svesrdnu pomoć Kineskinje Nane koja već osam godina živi u Rijeci.


Osim koncerta, u sklopu svečanosti bit će otvorena izložba fotografija Rite Zhao i slika Mije Kirinčić. U planu im je bio i nastup u Zabranjenom gradu, no koncert u nekadašnjoj kineskoj carskoj palači na kraju ipak nisu uspjele dogovoriti. 


Prema najavama Jagode Lesica-Ježina i Tatjane Bon, klapa će u Kini izvesti izričajno kvalitetan repertoar, odnosno ritmične, atipične pjesme. Kako bi svojom klapskom interpretacijom i šarmom predstavile svu ljepotu, raznolikost i bogatstvo glazbene narodne baštine, na repertoaru će im biti isključivo tradicionalni i narodni napjevi primorskog kraja.


Osim u melodijama hrvatskih pjesama, kineska će publika moći uživati i u hrvatskih stihovima.


Naime, tekstovi svih pjesama prevedeni su na kineski i publici će biti uručeni u obliku prigodne knjižice. 


Budući da je odlazak u Kinu financijski zahtjevno putovanje, do njega ne bi došlo bez pomoći Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i drugih pokrovitelja te riječke podružnice HGU-a koja je zaslužna za produkciju glazbenog materijala koji klapa Luka nosi u Kinu.