Nakladništvo i knjižarstvo

Rezultati natječaja: Ministarstvo kulture dodijelilo oko četiri milijuna kuna poduzetnicima u kulturi

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Na Javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. od 6. lipnja stigla je 81 prijava, a posebno povjerenstvo odabralo je 45 programa za koje je odobren ukupan iznos od 3.994.140 kuna.



ZAGREB – Ministarstvo kulture odobrilo je 45 programa Poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini koje će financirati s nešto manje od četiri milijuna kuna, a uglavnom je riječ o programima primjene novih tehnologija, marketinga i zapošljavanja te unaprjeđenja knjižarske djelatnosti.


Na Javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. od 6. lipnja stigla je 81 prijava, a posebno povjerenstvo odabralo je 45 programa za koje je odobren ukupan iznos od 3.994.140 kuna.


Prema rezultatima objavljenim na internetskim stranicama Ministarstva, najveći iznosi, po 210 tisuća kuna, odobreni su Superknjižari d.o.o. za redizajn stranice i marketinšku kampanju te Znanju d.o.o. za razvoj i unaprjeđenje knjižarske djelatnosti.




Slijedi riječki antikvarijat Ex libris kojemu je za program »Antikvarijat kao gradsko središte kulture« odobreno 200 tisuća kuna, a 167.400 kuna dobila je tvrtka Hoću knjigu d.o.o. za otvaranje i opremanje knjižara te zapošljavanje u okviru knjižarske djelatnosti.


Po 150 tisuća kuna odobreno je Fortuni d.o.o. za otvaranje i opremanje antikvarijat-knjižare Biblos u Zagrebu te zagrebačkom V.B.Z.-u za unaprjeđenje knjižarske djelatnosti, dok je zaprešićki nakladnik Fraktura dobio 110.500 kuna za primjenu CRM-a u mrežnoj jprodaji i promidžbi knjiga te poticanju čitanja.


Udruzi Sa(n)jam knjige u Istri odobrene su 102 tisuće kuna za program »Giardini 2: Utočište za nakladnike, autore i čitatelje«, dok su po 100 tisuća kuna za svoje programe dobili 24sata za Magazin BestBook, varaždinski nakladnik Katarina Zrinski za rješenja za integriranu mrežnu platformu, Knjigica iz Bjelovara za otvaranje nove knjižare u tome gradu, Lamaro digital za tehnologiju izrade eknjige s ciljem unapređenja čitanja i samoizdavaštva, Mozaik knjiga za nove tehnologije i web proraju, Spiritoso za nastavak projekta Knjiga kao autentičan kulturni suvenir, Synopsis za nabavu dostavnih vozila i novih tehnologija te Vitez Rolando za pokretanje nove izdavačke kuće i otvaranje knjižare.


Tvrtki Fokus komunikacije odobreno je 96 tisuća kuna za razvoj novih kanala distribucije i prodaje knjiga, 92.650 kuna odobreno je Sandorfu za razvojni projekt direktne prodaje, a 92 tisuće kuna odobrene su TIM pressu za knjižni portal Razgledaj/posudi/kupi.


Po 90 tisuća kuna odobreno je Nakladničkoj kući Tonimir za unapređenje nakladničke djelatnosti u novootvorenoj knjižari i čitaonici i Svjetlima grada za program »Knjižara u kakvu sam oduvijek želio ući«.


Za preostala 24 programa odobreni su iznosi između 50 i 90 tisuća kuna, a odbijeno je ukupno 36 programa.


Javni poziv za programe poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva Ministarstvo kulture raspisalo je zbog velikog interesa poduzetnika iz toga područja za namjenska sredstva predviđena Javnim pozivom za predlaganje programa poduzetništva u kulturi, kao i zbog sve veće krize u književno-nakladničkoj djelatnosti, a na temelju dogovora u Vladi i u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.