Vrhunski koncert

Zoran Dukić vrhunskim koncertom na gitari otvorio 21. Pag Art Festival

Portal Novilist.hr

Foto Jure Orlić

Foto Jure Orlić



PAG Ovogodišnje, 21. izdanje Pag Art Festivala otvorio je vrhunski umjetnik Zoran Dukić koncertom na gitari u prostoru Starog grada u Pagu.


Na repertoaru su bila djela:


J. S. Bach: Siciliana iz Prve sonate za violinu solo u g-molu, BWV 1001




A. Piazzolla: Invierno Porteño, obr. S. Assad


J. S. Bach: Andante iz Druge sonate za violinu solo u a-molu, BWV 1003


A. Piazzolla: Adiós Nonino, obr. C. Tirao


J. S. Bach: Largo iz Treće sonate za violinu solo u C-duru, BWV 1005


A. Piazzolla: Muerte del Angel, obr. L. Brouwer 


J. S. Bach: Sarabanda iz Druge partite za violinu solo u d-molu, BWV 1004


J. Malats: Španjolska serenada


B. Papandopulo: Tri igre


-allegretto vivace


-moderato


-allegro comodo


A. Barrios: Preludij u c-molu


Caazapá


Chȏro de Saudade


M. Tadić: Macedonian Girl


Walk Dance


Zoran Dukić (1969., Zagreb) upoznao je gitaru u dobi od šest godina. Danas je jedan od najcjenjenijih klasičnih gitarista našeg vremena. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Darka Petrinjaka i nastavio studij kod Huberta Käppela na Visokoj školi za glazbu i ples u Kölnu.


U svojim godinama natjecateljskog zamaha (1990.-1997.) pobijedio je na zapanjujućem broju natjecanja i jedini je gitarist koji je osvojio oba natjecanja Andrés Segovia, u Granadi i Palma de Mallorci. Pokazujući rijetko impresivno majstorstvo u raznolikim glazbenim periodima i stilovima pobijedio je i na natjecanjima posvećenima Fernandu Soru, Manuelu Ponceu, Manuelu de Falli i Franciscu Tárregi, među ostalim.


Na najvećem španjolskom gitarističkom natjecanju, pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji u Madridu, pored prve nagrade osvojio je i specijalnu nagradu za najbolju izvedbu španjolske kompozicije, prvi put dodijeljenu izvanšpanjolskom izvođaču.



Njegove izvedbe širom pet kontinenata inspirirale su mnoge skladatelje da mu posvete svoja djela. Ostvarivao je turneje s programom samo Bachovih skladbi, izvodeći kompletne cikluse suita za lutnju, violinu ili violončelo. Također gaji poseban interes za španjolski i južnoamerički idiom, srž repertoara klasične gitare. Njegove pedagoške aktivnosti jednako su impresivne. Poučavao je na Visokoj akademiji Barcelone i Visokoj školi za glazbu Aachena, a sada na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu i kao gostujući umjetnik na glazbenim akademijama Seville i Cardiffa.


akođer redovito održava majstorske tečajeve širom svijeta i čest je gost brojnih gitarističkih festivala. Veoma je aktivan u komornoj glazbi i osnovački je član Europskog gitarističkog kvarteta i Gitarističkog trija Volos. Snimao je kompaktne diskove za izdavačke kuće u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji, Brazilu i Kanadi. Njegove koncertne izvedbe, podjednako solističke kao i s orkestrom, ostavljaju trajne utiske na publiku i kritiku.


“Dukić je, bez pretjerivanja, jedan od najboljih gitarista današnjice i jedan od najvećih muzičara koje je Hrvatska ikada imala…Virtuoznost koja ostavlja bez daha, fascinantna razina dinamike, zapanjujuća ljepota i čistoća tona i nevjerojatna koncentracija i fokus dok prodire u dubine duha glazbe, donoseći nam njene metafizičke dimenzije prikrivene i zasute u zvuke” – Zarez, Hrvatska.


Danas, 2. kolovoza, očekuje nas koncert Zorana Dukića u Domu kulture u Kolanu s početkom u 21 sat.