Berlinale

Zellner o filmu “Damsel”: Dosadili su nam vestern-klišeji s junakom koji pokupi svu slavu

Zvezdana Pilepić

Foto: Reuters

Foto: Reuters

U filmu »Damsel« glavna je, naime, junakinja – koju tumači Mia Wasikovska – i ona je ta koja preuzima potpunu kontrolu nad situacijom i na kraju odjaše u zalazak sunca. Film je u ideji započeo kao drama, ali proces je otkrio i komične elemente



Drugi dan 68. Berlinalea u natjecateljskom programu prikazan je film »Damsel«, po žanru vestern, ali zasigurno sasvim drugačiji od svega do sada viđenog. Redatelji, scenaristi i producenti filma su braća David i Nathan Zellner, a obojica su si našli i uloge u filmu, no zvijezde filma ipak su Robert Pattinson i Mia Wasikowska.


David Zellner je na konferenciji za novinare rekao da su kao djeca zavoljeli vesterne te da ta ljubav nikada nije prestala.


– No vremenom su nam dosadili vestern-klišeji s muškim junakom koji pokupi svu slavu. Nama je trebao mnogo kompleksniji lik i nešto sasvim drugačije od onog na što su ljudi navikli gledajući vesterne. Nakon ere klasičnog vesterna mnogo se toga mijenjalo u ovom žanru, tu su bili Sam Peckinpah i Sergio Leone i mnogi drugi zanimljivi filmaši čije smo filmove uzeli kao bazu – rekao je David Zellner.




U filmu »Damsel« glavna je, naime, junakinja – koju tumači Mia Wasikowska – i ona je ta koja preuzima potpunu kontrolu nad situacijom i na kraju odjaše u zalazak sunca.


– Odmah sam zavoljela ovaj lik i ulogu. Ona je zaista ostvarila sva očekivanja koja obično obavlja muški junak. Nadam se da će ovakvih uloga pisanih za žene biti sve više, jer mislim da sve više raste shvaćanje da su se žene promijenile i da će se i predstavljati u filmovima na drugačije načine nego dosad – rekla je Wasikowska.


»Damsel« bi se mogao opisati kao vestern drama, no film je ispunjem mnogim komičnim elementima. Kako je objasnio David Zellner, nisu u tom smislu imali nekih posebnih namjera kad su počeli razvijati priču.


– Započeli smo s dramom, no komični elementi dolazili su sasvim prirodno, kao i u životu. Naša je namjera bila samo da napravimo nešto sasvim novo i drugačije. Komika situacije unutar drame nametnula se od početka i nama se to učinilo zanimljivo – rekao je Zellner.


Robert Pattinson nadovezao se na njega konstatiravši da je teško naći komediju s interesantnim likovima.


– Ali moja uloga u ovom filmu komična je na apstraktan i vrlo specifičan način, što je čini vrlo interesantnom i dopala mi se kao i ostatak scenarija čim sam ga prvi put pročitao. Ovo je vrsta uloge koja vas odmah zaintrigira, različita od svega što ste prije radili, a takve stvari su upravo ono što tražim kad biram novu ulogu – rekao je Pattinson, dodajući da nimalo ne žali što je bio u filmovima »The Twilight Saga«, no ipak su mu draži manji nezavisni projekti, jer porastom troškova produkcije smanjuje se glumačka autonomija.