Međunarodno natjecanje

Tri nagrade za riječkog Vihora: Mladi pijanist nastavlja niz uspjeha

Davor Mandić

Uz redovite koncertne nastupe i nastavak usavršavanja u Imoli, Ivan Vihor osvojio je ove godine  nagrade na natjecanjima »Lazar Berman« i Massarosa u Italiji te Svetislav Stančić u Zagrebu



RIJEKA Na Međunarodnom pijanističkom natjecanju »Lazar Berman« u Aversi, koje je održano početkom ovog mjeseca, mladi riječki pijanist Ivan Vihor Krsnik Čohar, trenutno na usavršavanju na prestižnoj akademiji u Imoli, osvojio je treću nagradu, o čemu govori s neskrivenim ponosom.


– Bila je to prva edicija natjecanja posvećena ovom velikom pijanistu, što je naravno privuklo pijaniste iz mnogih krajeva svijeta. Dodatna posebnost i odgovornost bila je prisutnost supruge slavnog pijanista – Valentine Berman – također pijanistice, a ujedno i predsjednice žirija. Ova nagrada mi je posebno značajna, jer je Maestro Berman ne samo moj najdraži pijanist, već i uzor iz djetinjstva i značajna figura zbog koje sam se povezao s virtuozitetom i Franzom Lisztom – kaže dvadesetjednogodišnji umjetnik, koji je prošlu godinu završio kao najbolji hrvatski mladi pijanist, osvojivši dva najveća nacionalna glazbena natjecanja – »Papandopulo« i »Ferdo Livadić«.


Najmlađi finalist


A trećoj nagradi na natjecanju »Lazar Berman« prethodili su ne manje važni uspjesi i brojni koncerti, koje je Ivan Vihor gusto nanizao od početka ove godine. Već u veljači osvojio je treću nagradu (prva nije dodijeljena) na Međunarodnom pijanističkom natjecanju »Svetislav Stančić« u Zagrebu, što je bio ne samo obećavajući uvod u profesionalnu 2018. godinu, već i dokaz odlične pijanističke forme, a ujedno i najbolji rezultat jednog hrvatskog pijanista na tom važnom natjecanju.




U lipnju ove godine dobio je treću nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Massarosa, u Italiji i to u jakoj konkurenciji. List Terre di Lucca e di Versilia objavio je vijest da se na natjecanje prijavilo više od stotinu pijanista iz dvadesetak država, a nakon treće etape Ivan Vihor bio je jedan od četiriju finalista, pritom i najmlađi.


Uz natjecanja, Ivan Vihor redovito i koncertira, o čemu kaže da je tijekom ove godine imao čast surađivati s vrsnim te svjetskim poznatim talijanskim dirigentom Aldom Ceccatom (koji je član dirigentske škole velikog Sergiua Celibidachea) te izvesti Schumannov Koncert za klavir i orkestar u a-molu op. 54.


Riječki koncert


– Što se tiče recitala, osim brojnih nastupa u inozemstvu (od kojih bih izdvojio prestižan Festival di Spoleto), nastupio sam i u Hrvatskoj – na Osorskim glazbenim večerima u kolovozu, što je bilo zaista nezaboravno iskustvo te na Samoborskoj glazbenoj jeseni u rujnu, gdje sam uz solistički recital praizveo djelo »Spiritus ludens« riječkog skladatelja, akademika Zorana Juranića, uz Cantus ansambl pod vodstvom maestra Berislava Šipuša. Bilo je to zaista jedno novo, originalno i nezaboravno iskustvo za mene osobno. Odlično sam se uskladio s idejama Maestra Juranića te istinski uživao izvodeći »Spiritus ludens«.


A kao prošlogodišnji pobjednik natjecanja »Papandopulo«, održao sam solistički recital u MD Lisinski u sklopu otvaranja ovogodišnjeg izdanja 7. hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo – kaže Vihor.


Nakon diplome u Bergamu, a u cilju daljeg glazbenog usavršavanja, Vihor je ove godine nastavio studij na jednoj od najprestižnijih pijanističkih akademija na svijetu – Accademia pianistica »Incontri col Maestro« u Imoli – u klasi pijanista Enrica Pacea (između ostalog, učenika Lazara Bermana) i Roberta Giordana.


U nizu svojih obaveza u inozemstvu, mladi umjetnik ne zaboravlja ni publiku rodne mu Rijeke, koja će ga imati prilike slušati na zajedničkom koncertu s mladim violinistom Ivanom Grazianijem, 22. prosinca u Zajednici Talijana.