"Kombinat" uređuje prolaz

Spajalica: Čekaonica za razvedravanje

Nela Valerjev Ogurlić

Pješački prolaz između Malog salona i Radio Rijeke koji Korzo povezuje s njegovim zaleđem dobiva nebeski svod s plavim oblacima i dva razigrana lika



RIJEKA Nastupom Kreativnog kolektiva »Kombinat«, koji okuplja riječke umjetnike, dizajnere i kulturne djelatnike počeo je program ovogodišnje »Spajalice« – serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje će se pod patronatom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti do 31. svibnja događati na potezu od Korza do ruba Sušaka i parkirališta Delta, preko Gata Karoline Riječke do industrijske zone u okolici željezničkog kolodvora. 


  Tridesetak domaćih i stranih umjetnika osvajat će javne prostore i u neposrednom doticaju s građanima izvoditi projekte u vidu samostalnih ili suradničkih inicijativa, poput članova »Kombinata« koji su zaposjeli prolaz između Malog salona i Radio Rijeke da bi ga pretvorili u »Čekaonicu za razvedravanje«.


 Riječ je o prolazu koji posjeduje očiglednu arhitektonsku i specifičnu namjenu: pješaci ga koriste kao kraticu za prijelaz s Korza u njegovo zaleđe, ali često im posluži i kao skloniše od kiše ili mjesto na kojem nekoga čekaju. 




  – Budući da je Rijeka grad s mnogo kiše, zamislili smo ovaj prolaz kao mjesto na kojem doslovno čekamo razvedravanje neba, a s druge kao čekaonicu boljih vremena, bolje budućnosti. Stoga križasti svod prolaza pretvaramo u nebeski svod s plavim oblacima, a imamo i dva razigrana lika koji su njihovi svoritelji. Jedan je Baba Gradoblak koja referira na božicu proljeća Mokoš, a tu je i njezin prijatelj Vedran. On može biti njezin pomoćnik i drugar u igri, ali isto tako i bog Veles, kao antipod Mokoši, a ima životinjsku glavu jer ga povezujemo s elementima slavenske mitologije koji su na ovim prostorima još prisutni, poput zvončara – kaže Ana Sušanj koja je izradila ilustracije likova, dok su oblaci djelo Daria Kordića. 


  »Čekaonica za razvedravanje« bit će posve uređena do kraja tjedna, a prolaznici u njoj mogu uživati iduća dva mjeseca. Prva iduća intervencija bit će svjetlosna i video instalacija Tanje Vujasinović koja će u zoni i auli MMSU-a predstaviti rad »Neisporučeni neoni gospodina Lackovića«.