Srce akademije

Proslavljen dan Muzičke akademije: Otvorena koncertna dvorana “Blagoje Bersa”

Sandra Sabovljev

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Nova koncertna dvorana postat će novo kulturno žarište grada u kojem će se održavati koncerti, operni nastupi, ali i druge javne priredbe – kaže dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević



ZAGREB Dan Muzičke akademije bio je jučer ujedno i prigoda da se u nazočnosti brojnih uglednih uzvanika svečano otvori Koncertna dvorana »Blagoja Berse« Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, čime je uspješno priveden kraju zahtjevan petnaestogodišnji projekt izgradnje nove zgrade Akademije na Trgu maršala Tita. Konačno su, nakon gotovo sto godina podstanarstva na četiri lokacije, studenti svih osam Akademijinih odsjeka pod jednim krovom opremljeni najboljim instrumentarijem i tehničkim dostignućima.


– Ovo je povijesni dan za našu instituciju. Lani smo u ovo doba počeli s nastavom u novoj zgradi, a danas otvaramo njeno srce – Koncertnu dvoranu nazvanu po velikom skladatelju i jednom od prvih profesora Muzičke akademije osnovane 1921. – Blagoju Bersi – čovjeku koji je udario temelje glazbeničkom profesionalizmu i odgojio niz velikih glazbenika poput Borisa Papandopula i Božidara Kunca, kazao je dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević, izrazivši nadu da će ova dvorana postati novo kulturno žarište grada u kojem će se održavati koncerti, operni nastupi, seminari i mnoge druge javne priredbe.


Polivalentna dvorana


Riječ je o polivalentnoj dvorani s tonskom režijom, promjenjive geometrije koja može primiti 300 gledatelja. Dvorana na raspolaganju ima dva koncertna klavira marke Steinway i Bösendorfer a, zahvaljujući promjenjivoj geometriji pozornice i gledališta, posebno projketiranoj orkestralnoj rupi te tehnološki naprednoj opremi koja obuhvaća uređaje promjenjive akustike, razne scenske elemente, podizne platforme, povlake, plesni pod, scensku rasvjetu, kino platno i projektor, kao i vrhunski opremljene video i audio režije, u njoj je moguće odvijanje i snimanje glazbenih, scenskih i stručnih događanja i skupova.


– Pozornica se može transformirati od komorne do one primjerene simfonijskom orkestru ili zboru od 200 ljudi. Također možemo manipulirati s visinom gledališta i orkestralne rupe, pa možemo organizirati i manje operne predstave, najavio je prodekan za umjetnost i upravljanje Dragan Sremec brojne nove mogućnosti ovog prostora.Iako je iza Muzičke akademije stogodišnja tradicija zasnovana na kontinuitetu izvrsnosti glazbene naobrazbe, od studenata koji danas uživaju u blagodatima komfora i suvremene opreme očekuje se još veća uspješnost i afirmacija na međunarodnoj glazbenoj sceni.

Naime, nova akademija osim najsuvremenije tehničke opreme studentima nudi koncertnu dvoranu, tri manje dvorane, tonski studio, knjižnicu, čitaonicu, 51 učionicu te 35 vježbaonica.


Odlični uvjeti


– Uvjeti u kojima radimo mogu se usporediti s ponajboljim europskim i svjetskim glazbenim obrazovnim ustanovama, istaknuo je Cikojević, zadovoljan što su konačno dobili prostor dostojan njihovom značaju i uspjehu.


Berislav Šipuš, ministar kulture na odlasku, koji je izrazio zadovoljstvo što se uskoro vraća profesuri na Muzičkoj akademiji, također ne sumnja da će blagodati novoga prostora iznjedriti skok u kvaliteti budućih generacija studenta. Tehnički ministar znanosti i sporta Vedran Mornar naglasio je da je projekt težio 211 milijuna kuna i da je podijeljen između ovog Ministarstva i Grada Zagreba, pri čemu je zahvalio lokalnoj samoupravi na prepoznavanju važnosti ovoga projekta.


Na svečanoj sjednici povodom Dana Muzičke akademije uručena su priznanja zaslužnim profesorima, premijerno je prikazan kratki dokumentarni film »Novo ruho Akademije« Arsena Antona Ostojića, a publika dupkom ispunjene dvorane uživala je u praizvedbi »Akademske suite« sedmorice  profesora Akademije – Mladena Tarbuka, Zlatka Tanodija, Dalibora Bukvića, Frana Đurovića, Vjekoslava Nježića, Ante Knešaureka i Berislava Šipuša – u izvedbi Simfonijskog orkestra Muzičke akademije pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka.