95 kvadrata kulture

Otvorena knjižara Naklade Val: Prava riječka knjižara

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U knjižari su zastupljene knjige 17 izdavača iz Rijeke i Primorsko-goranske županije. U prostoru se, osim knjižare, nalaze ured i skladište izdavačke kuće



RIJEKA Nova knjižara i poslovni prostor Naklade Val svečano su otvoreni na adresi Ivana Zajca 20/II. Kako je podsjetio direktor Vala Dragan Ogurlić, ovo je povijesni kulturni prostor za Rijeku jer je u njemu dugi niz godina djelovao Izdavački centar Rijeka.


Tu je nastala i kultna knjiga »Kako čitati grad« Radmile Matejčić, a sada je Rijeka dobila pravu riječku knjižaru u kojoj su zastupljene knjige 17 izdavača iz Rijeke i Primorsko-goranske županije.


U prostoru veličine 95 »kvadrata« se, osim knjižare, nalaze ured i skladište izdavačke kuće Naklada Val te buduća rezidencija za pisce.




Na otvorenju knjižare obratili su se popularni autori Boba Đuderija i Boris Pavelić. Đuderija, koja je doputovala iz Splita, prisjetila se splitske knjižare Morpurgo – koja je izgleda izgubljena – pa je pokrenut projekt koji će pokušati vratiti ovu staru knjižaru kojom bi se vratila i duša Splitu.


Boba Đuderija smatra da knjižare trebaju biti poput malih dućana s dušom, što bi novootvorena riječka knjižara mogla postati.



Boris Pavelić, dugogodišnji novinar Novog lista, autor je uspješnice »Smijeh slobode«, a knjižaru Naklade Val opisao je kao književni salon u najklasičnijem smislu riječi.


Knjižaru je službeno otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je izrazio zadovoljstvo što je Rijeka dobila još jednu knjižaru i to na drugom katu. Dodao je i da knjiga nije samo hrana, nego poslastica, dok je novu knjižaru doživio kao dnevni boravak ugodan za čitanje.



U knjižari će se odvijati brojna događanja – od predstavljanja knjiga, preko izložbi i manjih koncerata do manifestacija posvećenih djeci.


Naklada Val uskoro planira predstaviti dva zanimljiva izdanja, a to su knjige »O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera« poznatog, nedavno preminulog meteorologa Milana Sijerkovića te »Gdje Perun spava (jadranske legende)« Dragana Ogurlića i Voje Radoičića.