Ambiciozan program

Ljeto na Ljetnoj: Obilje »žive« glazbe i povratak opere i baleta

Marina Kirigin

Uz brojne koncerte svih žanrova koje će inaugurirati koncert »Vatra i led« gitarista Vlatka Stefanovskog i saksofonista Vaska Atanasovskog 6. lipnja, na Ljetnoj pozornici gostovat će riječka Opera i Balet, zagrebačka Mala scena s operetom i »Komedija« s mjuziklom, jedan filmski festival i šezdesetak filmskih projekcija



OPATIJA » Opera, opereta, balet, mjuzikl, koncerti, festivali, filmovi – tematske su cijeline ovogodišnjeg Ljeta na Ljetnoj, programa ustanove Festival Opatija koji je jučer najavljen na konferenciji za novinare kojoj su nazočili ravnateljica Rajna Miloš, ravnatelj Opere i dramaturg HNK-u Ivana pl. Zajca iz Rijeke Marin Blažević i koordinator filmskog programa na Ljetnoj pozornici Aleksandar Monar. Ovogodišnji program održava se pod motom nedavno izdanog Spomenara Ljetne pozornice »Ne pamtimo dane, pamtimo trenutke« – rekla je Rajna Miloš te svih pozvala na stvaranje novih uspomena u opatijskom hramu kulturnih i zabavnih zbivanja.


   Tijekom predstojećeg ljeta na opatijskoj pozornici biti će održano dvadesetak »živih« programa i šezdesetak filmskih projekcija, a uz to i nekoliko festivalskih događanja koja će objediniti i filmove i koncerte. Festival Opatija najavio je i intenziviranje suradnje sa riječkim Kazalištem, a rezultat kojega će biti veći broj kulturnih događanja.


   Od izgradnje Ljetne pozornice 1957. do 1980. godine HNK Ivana pl. Zajca gostovao je gotovo 150 puta s izvedbama opera, baleta, oratorija i simfonijskih kocerata. Želja je u nadolazećim godinama obnoviti tu opsežnu suradnju – izvjestio je Blažević i istaknuo ovogodišnja gostovanja s baletom »Šeherezada & Carmen« Rimski-Korsakova & Bizeta i koncertno-scensku izvedbu opere i baleta Manuela de Falle »La vida breve & El amor brujo«.


Glazbeni vrhunci




Uz navedeno u ovoj tematskoj cjelini pod zvjezdanim nebom na Ljetnoj pozornici bit će 26. lipnja izveden mjuzikl »Mamma mia!« britanske autorice Catherine Johnson koji se temelji na pjesmama legendarne švedske grupe ABBA, odnosno Bennyja Anderssona i Björna Ulvaeusa. Hrvatsku verziju mjuzikla kojeg su u svijetu već vidjeli milijuni ljudi, priprema kazalište »Komedija«. Na Ljetnoj će gostovati i opereta Ivana pl. Zajca »Momci na brod« u izvedbi zagrebačkog kazališta Mala scena.


   Ljeto na Ljetnoj bit će otvoreno koncertom »Vatra i led« legendarnog gitarista Vlatka Stefanovskog i saksofonista i flautista Vaska Atanasovskog koji će u suradnji s Komornim gudačkim orkestrom Slovenske filharmonije nastupiti 6. lipnja. U lipnju nastupit će i riječka indie rock skupina Jonathan, najavljen je koncert »60 godina rock and rolla« Puhačkog orkestra Fužine, nastup Olivera Dragojevića te tijekom ljeta Tončija Huljića i Madre Badessa Banda, opatijske klape Kamelija, Zdravka Čolića, Riccarda Staraja, Duška Jeličića – Duleta i Mirjane Bobuš, Massima, Crvene jabuke te tradicionalni humanitarni koncert Udruge osoba s invaliditetom grada Opatije »Pružimo ruke za ljubav«.


   Liburnia Jazz festival, Melodije Istre i Kvarnera, Solo Positivo filmski festival i program »Ususret Liburnia filmskom festivalu«, dio su festivalske ponude na otvorenoj opatijskoj sceni, a koja će biti dopunjena novim autorskim hitom Branka Đurića – Đure »Đurologija«, pub kvizovima te filmovima. Projekcije na Maloj ljetnoj pozornici kreću 1. lipnja i potrajati će do kraja kolovoza, a nastaviti se u rujnu ukoliko to vremenske prilike budu dopuštale.


Nogomet na otvorenom


– Kriterij da se programski pokuša zadovoljiti svačiji ukus najaktualnijim dostupnim naslovima je i ove godine na snazi. Nedjelja je tradicionalno crtanim filmovima rezervirana za najmlađe, utorak za neameričku produkciju, dok ostali dani pokrivaju ostale žanrove s premijerama četvrtkom. I ove godine nastavljena je suradnja s Liburnia filmskim festivalom iz Ičića pa ćemo u kolovozu gledati ciklus dokumentarnih filmova pod ustaljenim nazivom »Ususret LFF-u«. Program predvodi film »Citizenfour«, ovogodišnji dobitnik Oscara u kategoriji dugometražnih dokumentaraca.


   Tradicionalno će se pratiti i atraktivna sportska događanja kao što je, primjerice, kvalifikacijska nogometna utakmica između Hrvatske i Italije koja će biti obogaćena dodatnim programom. Naime, za mlađu generaciju pripremili smo i nastupe bendova koji tek traže afirmaciju na glazbenoj sceni pa će tako nakon utakmice zasvirati opatijski bend Družba bijesnih lisica – rekao je Monar, ističući da su cijene ulaznica za »otvoreno kino« ostale iste kao i lani – za 2D projekcije iznose 25 kuna, a za 3D projekcije 30 kuna.


   Projekcije u lipnju i srpnju počinju u 21.30 sati, u kolovozu u 21 sat, a organizatori naglašavaju da će se u ljetno kino ulaziti s opatijskog mula, a ne iz parka, zbog radova na obližnjem kupalištu Lido. Na koncu press konferencije ravnateljica Miloš zahvalila se sponzorima, Zagrebačkoj banci i Radio Rijeci.