Provokativan nastup

JAJIMA PO SVJETSKIM VOĐAMA Pogledajte novi performans švicarske umjetnice u “Benčiću”

Nela Valerjev Ogurlić

Snimke njenih performansa i akcija u kojima umjetnica gola putuje javnim prijevozom ili poziva prolaznike da joj dodiruju intimne dijelove tijela pregledane su milijunima puta diljem svijeta



Švicarska umjetnica i psihologinja Milo Moire koja je sinoć na otvorenju retrospektive Tomislava Gotovca u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti izazvala ogroman interes, večerašnjim je performansom bila jednako dojmljiva.


Nastup je nazvan “The Plopegg Painting”, a Švicarka je iz vagine izbacivala jaja punjena crnom, sivom i crvenom bojom i na taj način slikala na platnu, na kojem su bile fotografije svjetskih vođa poput Vladimira Putina i Tajipa Erdogana.


Radikalni istupi ove umjetnice izazvali su dosad mnoge polemike oko upotrebe ženskoga tijela u umjetnosti, a njezino gostovanje u Rijeci dio je programa DOPUST-a (Dani otvorenog performansa koji predstavlja popratni dio izložbe Tomislav Gotovac „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“).




Snimke njenih performansa i akcija u kojima umjetnica gola putuje javnim prijevozom ili poziva prolaznike da joj dodiruju intimne dijelove tijela pregledane su milijunima puta diljem svijeta.