Prosvjed

Inicijativa ‘Dosta je rezova’ pred Ministarstvom kulture: ‘Ne možemo živjeti od svog rada’

Jasmin Đečević

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Posljedice ove politike devastirajuće su jednako za publiku, kao i za proizvođače: pjesnikinje i književnike, filmaše i likovnjake, plesačice i koreografkinje, kustose, nezavisne i one u institucijama , navodi inicijativa



ZAGREB Ispred zgrade Ministarstva kulture u Zagrebu održan je prosvjed inicijative »Dosta je rezova« na kojem se, prema procjenama organizatora, okupilo 300-tinjak umjetnika, kulturnjaka, predstavnika udruga i građana nezadovoljnih, kako kažu, dugogodišnjim smanjivanjem javnih sredstava za kulturu i netransparentnošću njihove dodjele.


Prosvjednici smatraju da će »ovakva politika imati vrlo ozbiljne posljedice po razvoj umjetničke i kulturne produkcije u Hrvatskoj na svim razinama, institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj«.


– U 2019. godini ponovo smo osuđeni na rezove, što će rezultirati time da radimo s još manjim iznosima u još gorim uvjetima. Posljedice ove politike devastirajuće su jednako za publiku, kao i za proizvođače: pjesnikinje i književnike, filmaše i likovnjake, plesačice i koreografkinje, kustose, nezavisne i one u institucijama – navodi se u priopćenju inicijative »Dosta je rezova«.




Okupljeni su tražili povećavanje budžeta za kulturu na tri posto državnog proračuna uz napomenu Vladi da uštedi na svom voznom parku i šopingu aviona.



Iz inicijative »Dosta je rezova« su osim nezadovljstva raspodjelom sredstava istaknuli i kako im je dosta udaraca upućenih neprofitnim medijima.


– Neprofitni mediji su jedno od posljednjih utočišta odgovornog, kritičkog i istraživačkog novinarstva, koje nije direktno odgovorno ni novcima vlasnika medijskih kuća, ni aktualnoj političkoj garnituri, nego javnosti. Takvo novinarstvo je osuđeno na najgore radne uvjete, nesigurnost, potplaćenost, ovisnost o malim ili nikakvim honorarima i ogromnu količinu neplaćenih sati – navode iz inicijative.



Osim toga istaknuto je da više od pola umjetnika i kulturnih radnica ne može živjeti od svoga rada, čime su htjeli »razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu besposličara i uhljeba«.


– Velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, prima autorske ugovore, nema socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja. Kultura se sve češće svodi samo na velike, brendirane nagrade i manifestacije zvučnih naziva. Ona mora biti dostupna svima, svugdje i uvijek. Zato je ključno oživjeti mrežu malih, lokalnih i kvartovskih kulturnih centara. Mrežu koja postoji, ali je zapuštena i devastirana, a može biti način da se umjetnost približi svima – naglašavaju, između ostalog, prosvjednici. U online peticiji na platformi change.org Inicijativa je prikupila preko 850 potpisa, a svoju borbu, kako kažu, nastavljaju i nakon ovog prosvjeda.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pozvala je predstavnike Inicijative na razgovor, no oni se nisu odazvali pozivu, tvrdi se u priopćenju Ministarstva kulture. Istaknula je da tvrdnja Inicijative da se provode i smanjuju proračunska izdvajanja za kulturu ne stoji te ponovila da je proračun u mandatu ove Vlade povećan i postotno i u apsolutnom iznosu u odnosu na državni proračun.


– Proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga »Umjetnost i kultura za mlade«, »Umjetnost i kultura 54 +« i »Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi«“ osigurano je više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi. U vezi s tvrdnjama o netransparentnosti odlučivanja istaknuto je kako se postupak donošenja odluka temelji na Zakonu o kulturnim vijećima iz 2004. godine te je najavljeno donošenje novog Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi tijekom II. kvartala ove godine«, navodi se u priopćenju ministarstva.


Na tvrdnje o povećanju, a ne smanjenju sredstava, a koje su jučer ponovljene, su iz inicinjative »Dosta je rezove« već ranije reagirali:


– Ako Ministarstvo misli da nas može zavarati tako da jednima malo poveća, a drugim još više uzme, jasno im poručujemo: ne može! Dosta je pretakanja iz šupljeg u prazno! Iduće godine povećat će jednima, a oduzeti drugima, ali nećemo dozvoliti da nas to razjedini u našem zahtjevu za povećanjem budžeta svih redovnih djelatnosti u kulturi! Ako Ministarstvo misli da ćemo se zadovoljiti s namjenskim povećanjem za Europsku prijestolnicu kulture (kao kap u moru sredstava potrebnih za taj projekt) i Europski socijalni fond, jasno im poručujemo: nećemo!


ESF je dostupan malom broju institucija i udruga, za njega se natječemo s tijelima lokalne uprave da bi realizirali kratkoročne programe sa socijalnim ciljem u kojima je kultura sekundarna. On sutra može biti vraćen pod okrilje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i ne predstavlja dugoročnu razvojnu mjeru – kažu u Inicijativi.