Oštećen ansambl

Godinama potkradali “Lado”: Peglali službene kartice za svoje potrebe

Ana Raić Knežević

Bivši voditelj kazališne i scenske tehnike i bivša voditeljica odsjeka likvidature i obračuna plaća oštetili su ansambl, u razdoblju od 2006. do kraja 2011. godine, za 342 tisuće kuna – tvrdi optužnica



ZAGREB » Zbog malverzacija s novcem ansambla »Lado« optuženi su 51-godišnji bivši voditelj kazališne i scenske tehnike i proizvodnje tog ansambla te bivša voditeljica odsjeka likvidature i obračuna plaća (47). Kako je jučer priopćilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, riječ je o nedjelima iz razdoblja od 2006. do kraja 2011. godine. U to je vrijeme voditelj tehnike bio ovlašten za korištenje jedne poslovne kreditne kartice za kupnju robe i plaćanje usluga ansambla, no to je, kako se čini, odlučio grubo zlorabiti. Naime, na zahtjev svoje kolegice kupovao je raznu robu, među ostalim i za nju osobno. U više navrata kupio je nešto i za sebe.


   Za sada se sumnja da su karticu neovlašteno »peglali« od 20. prosinca 2006. do 10. listopada 2011. godine. Optuženi šef scenske tehnike na raznim je mjestima poslovnom karticom »Lada« plaćao svoje račune.


   Kako bi sve to prikrili, dogovorili su se da šefica računovodstva sastavi lažnu dokumentaciju o kupljenoj robi. Tako je 47-godišnjakinja od 18. siječnja 2007. do 17. listopada 2011. godine na zbirnim računima upisivala neistinite podatke o vrsti kupljene robe. Što točno treba ubilježiti kako ništa ne bi bilo sumnjivo sugerirao joj je 51-godišnjak, a ponekad bi i sama odlučila kako čim bolje prikriti troškove na kreditnoj kartici umjetničkog ansambla.




   Tako krivotvorene račune dostavljala je voditelju knjigovodstva radi knjiženja, nakon čega je odgovorna osoba ansambla odobravala plaćanje tih računa.


   Prema optužnici što ju je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i što je upućena sudu na potvrđivanje, od 2007. do 2011. godine ansambl je platio troškove u korist 47-godišnjakinje u iznosu od 46.783 kune, a u korist 51-godišnjaka iznos od 295.244 kune. Ukupno je »Lado« njihovim malverzacijama oštećen za 342.027 kuna.


   Prvookrivljenika se dodatno tereti i da je tijekom 2010. i 2011. godine, kako bi prikrio korištenje kreditne kartice ansambla za plaćanje kupovina robe za privatne svrhe, u računovodstvu ansambla predavao falsificirane račune prodajnih mjesta što ih je sam sastavljao. U njima je bila naznačena drugačija roba od onoga što je stvarno kupljeno. U nekoliko navrata čak je tražio od prodavača na prodajnim mjestima u kojima je kupovao robu da mu sastave takve račune. Tako će ovaj dvojac odgovarati za zlouporabu položaja i ovlasti, a 51-godišnjak dodatno i za krivotvorenje isprava.