Upravni odbor

Daniel Rafalić o dolasku na čelo HAVC-a: ‘Moja je uloga – tranzicijska’

Vedrana Simičević

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Kroz povijest su postojali razni pokušaji da se hrvatska kinematografija podredi nekoj ideologiji, no niti jedan nije uspio, a ustrojstvom HAVC-a ta je opasnost bila otklonjena, kazao je Rafaelić koji želi što prije osigurati raspisivanje natječaja za ravnatelja



ZAGREB Na jučer održanoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog audiovizualnog centra vršiteljem dužnosti ravnatelja HAVC-a imenovan je Daniel Rafaelić. Jednoglasno su ga imenovali prisutni članovi UO-a Bruno Kragić, Jadranka Hrga, Ivan Kujundžić te Igor Starčević.


U vruću je fotelju trenutno najeksponiranije hrvatske kulturne institucije, upražnjenu nakon ostavke Hrvoja Hribara tako, pomalo iznenađujuće, sjeo samozatajni stručnjak za filmsku povijest, arhiviranje i restauraciju filmova, cijenjen u stručnoj javnosti i kao profilirani filmski kritičar.



Kako je u svojem priopćenju izvjestio HAVC, Daniel Rafaelić rođen je 19. lipnja 1977. godine u Bitoli, u Makedoniji. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je 1996. godine upisao Filozofski fakultet na kojem je diplomirao povijest 2002. godine. Godine 2003. na istom fakultetu upisao je Poslijediplomski studij hrvatske povijesti.




Godine 2006. upisao je Poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti. Radio je u Hrvatskoj kinoteci – Hrvatskom državnom arhivu od 2002. do 2010. godine, kao filmolog-arhivist. Od 2007. do 2009. radio je kao Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva. Usmjeren na istraživanje domaće i svjetske filmske povijesti, kao i istraživanje filmskih arhiva s ciljem pronalaska zaboravljenih i izgubljenih filmskih zapisa iz Hrvatske. Suradnik je na Akademiji dramske umjetnosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.



Daleko od toga da ime Daniela Rafaelića nije poznato na hrvatskoj filmskoj sceni, no zvijezda HTV-ove emisije »Mali noćni razgovori« i bivši Načelnik odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva hrvatske Kinoteke kojeg je dio medija svojedobno proglasio »Indianom Jonesom hrvatske kinematogarfije« nije dosad u javnosti ičim dao naslutiti da bi imao ambiciju za vođenjem HAVC-a.


Sam Rafaelić priznao nam je jučer da je bio iznenađen prijedlogom koji je došao od strane Upravnog odbora i kaže da je bilo »pitanje osnovne pristojnosti da prihvati ukazanu čast«. Svoju ulogu, međutim, trenutno vidi isključivo tranzicijskom. – Smatram da je trenutno moja najvažnija zadaća da se natječaj za novog ravnatelja raspiše što prije. Koliko znam, kandidata je više i to je dobro. HAVC je postavljen na dobre noge, to je mašinerija koja funkcionira, no koja je sad bila malo uzdrmana, a taj je »drhtaj« podijelio hrvatsku filmsku zajednicu na lijeve i desne. Moja je zadaća pokušati smiriti strasti i održati funkcioniranje HAVC-a kao izuzetno važne institucije dok se ne izabere novi ravnatelj – kazao nam je Rafaelić. Zamoljen da komentira činjenicu da je u Hribarovu obranu i dosadašnji način funkcioniranja HAVC-a stala većina hrvatskih filmskih djelatnika, Rafaelić je istaknuo kako to »u potpunosti razumije«.

– Naravno da su stali u obranu HAVC-a, jer se boje ukidanja institucije za koju smo godinama svi vjerovali da treba postojati. Kroz povijest su postojali razni pokušaji da se hrvatska kinematografija podredi nekoj ideologiji, no niti jedan nije uspio, a ustrojstvom HAVC-a ta je opasnost bila otklonjena. Osobno smatram da je sloboda govora i umjetničkog izražavanja izuzetno bitna i bit ću prvi koji će podići glas ako se ona počne gušiti – ustvrdio je Rafaelić.


Na pitanje što misli o dosadašnjem radu HAVC-a i Hrvoja Hribara na njegovom čelu, Rafaelić je kazao da se nije dosad previše bavio samim radom ove institucije, no istaknuo je da je protiv bilo kakvih »javnih progona«.– Mučno mi je gledati progon Hrvoja Hribara kao osobe u javnosti. Apsolutno sam protiv takvog »lova na čovjeka«, jer to nema veze s humanizmom, a dokazuje da živimo u civilizaciji koja i dalje traži krv. Ukoliko postoje nepravilnosti, to moraju istražiti isključivo državne institucije – smatra Rafaelić. Do raspisivanja natječaja za novog ravnatelja, nada se on, moglo bi doći već kroz mjesec dana, a o tome hoće li se i sam prijaviti za tu dugoročniju funkciju – kako kaže – još uvijek ne razmišlja »dok ne dođe u HAVC i sagleda situaciju«.– Ako ću imati protiv sebe većinu ljudi zbog kojih ova institucija postoji, onda nemam tamo u budućnosti što raditi – zaključio je Rafaelić.