Gostovanje

Četiri koncerta u drugom ciklusu: Najavljen “Lisinski u Guvernerovoj palači”

Kim Cuculić

Josip Nalis, savjetnik ravnatelja KD-a Vatroslava Lisinskog, rekao je da je prošle godine »Lisinski« napravio eksperiment odlaskom iz Zagreba u Rijeku, što se pokazalo vrlo uspješnim te su sva četiri koncerta bila ispunjena do posljednjeg mjesta



RIJEKA Nova koncertna sezona »Lisinskog u Guvernerovoj palači« najavljena je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Kako je podsjetio Josip Nalis, savjetnik ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, prošle godine »Lisinski« je napravio »izlet« i eksperiment odlaskom iz Zagreba u Rijeku, što se pokazalo vrlo uspješnim i sva su četiri riječka lanjska koncerta bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Nalis je najavio nova četiri koncerta klasične glazbe u drugom ciklusu »Lisinski u Guvernerovoj palači«.


– Na samom otvorenju, 27. rujna u Mramornoj dvorani u 20 sati nastupit će Marija Pavlović na klarinetu, Monika Leskovar na violončelu i Martina Filjak na glasoviru, a izvodit će djela Beethovena i Brahmsa. Zatim će 16. listopada u Guvernerovoj palači nastupiti Hrvatski barokni ansambl, s originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Glazbena kritika svrstava ih u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije. Gitarist Srđan Bulat, dobitnik brojnih prestižnih nagrada s diplomom londonskog Royal Academy of Music, svoje će glazbeno umijeće riječkoj publici predstaviti 14. studenoga. Finale ciklusa, 13. prosinca, rezervirano je za mladog i perspektivnog pijanista Ivana Krpana, jednog od najzanimljivijih i najuspješnijih nada domaće pijanističke scene – najavljuje Nalis.



Pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar kazao je da je prošlogodišnja eksperimentalna suradnja s »Lisinskim« uspjela, istaknuvši da je partnerstvo s »Vatroslavom Lisinskim« logično. Dodao je i da je Odjel za kulturu Grada Rijeke pokušao naći producenta za koncerte klasične glazbe, ali da se u lokalnim okvirima to nije uspjelo postići.





Program svojeg koncerta najavio je Srđan Bulat, koji će sada u Guvernerovoj palači održati prvi profesionalni cjelovečernji solistički recital. Program će biti u znaku Mediterana, španjolskih i hrvatskih skladatelja.


Ulaznice za svaki pojedinačni koncert po cijeni od 50 kuna i pretplatu na sva četiri koncerta po cijeni od 150 kuna može se kupiti na blagajni »Lisinskog«, na www.ulaznice.hr te na prodajnim mjestima u Rijeci: Autotrans, Croatia records, Dallas music shop i u agenciji »Solen«.