Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 6
Sutra: 5° 5° 6
12. prosinca 2019.
Ispis članka: Laszlo Vegel gost nedjeljnog "Doručka s autorom" - Novi List

NoviList.hr

Laszlo Vegel gost nedjeljnog "Doručka s autorom"

Sa(n)jam knjige u Istri

3. prosinac 2017 16:48

Napisao: HINA

Laszlo Vegel  / Foto D. ŠTIFANIĆ

PULA U sklopu programa "Doručak s autorom" ovogodišnjeg 23. Sa(n)jam knjige u Istri u nedjelju je gostovao poznati književnik Laszlo Vegel koji se u razgovoru s voditeljem Aljošom Pužarom dotaknuo brojnih tema koje su zaintrigirale pulsku publiku.

Ustvrdivši za sebe da je redom vojvođanski, mađarski i srpski pisac te počasni građanin rodnog gradića kod Novog Sada Vegel se, govoreći o svom ulasku u svijet knjige, prisjetio djetinjstva kada je kao mali dječak odlazio do lokalne biblioteke gdje je, kako je rekao, "bila lijepa bibliotekarka" te čitao najprije dječje knjige. A kad je pročitao, kaže, sugerirala mu je da pročita Stendhala.

Prisjetivši se i svog radnog iskustva kao dramaturg na TV-u u Novom Sadu te kako je tamo postao nepoželjan, Laszlo Vegel je istaknuo kako "danas cenzura ima suptilan karakter i tajanstveni utjecaj", a knjige su "postale stvar elita", jer književnost stvara novu intelektualnu elitu. 

Za svoj Novi Sad rekao je da je to grad koji je uvijek bio grad imperija i čuvao dunavsku ravnotežu.

Za odnos s prevoditeljima pak kaže da zbog vezanosti uz vlastitu rečenicu, razgovara sa svojim prevoditeljima kako bi vidio prepoznaje li cjelinu i usredotočuje se s njime na bitne stvari.

"Uvijek sam imao dobre prevoditelje", dodaje.

Sebe smatra Europejcem, a europsku kulturu, kaže, čine grčka filozofija, rimsko pravo i Biblija.

"Duša Europe ipak kultura", kaže.

Vegel je napomenuo i da je "prvih" 40 godina pisao noću, pisaćom mašinom, no sada se "informatički opismenio" pa više ne smeta susjedima. Iako ne poriče važnost tehnologije smatra žalosnim što odrasli za djecu nisu osmislili ništa zanimljivije i uzbudljivije od pametnih telefona i 'tableta'.