U 89. godini

Umrla književnica Mirjana Buljan

Hina

Djela su joj objavljena ili izvedena na hrvatskom, albanskom, češkom, danskom, engleskom, hebrejskom, madžarskom, njemačkom, slovenskom, švedskom i talijanskom jeziku, a dječji igrokaz »Pobuna u Ludolandiji« uvršten je u antologiju »New International Plays For Young Audiences« u izdanju američkog nakladnika Meriwerher Publishing Co



Književnica i prevoditeljica Mirjana Buljan umrla je u 89. godini života u svom domu u Zagrebu, priopćilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika (DHK).


Mirjana Buljan rodila se 10. veljače 1931. u Nišu u Srbiji. Školu je pohađala najprije u Nišu, a od 1941. u Zagrebu, gdje se s obitelji preselila.


Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirala je anglistiku i slavistiku. Od gimnazijskih dana objavljuje pjesme i novele, a za vrijeme studija počela se baviti i novinarskim radom te prevođenjem s engleskog i njemačkog jezika. Prevodila je Lewis Carroll »Alica s onu stranu ogledala»; Jamesa Joycea, »Dublince« i »Zvižduk»; Günter Grassa, »Mačku i miša»; Kai Hermanna, »Mi djeca s kolodvora Zoo»; Ingeborg Drewitz, »Jučer bijaše danas«. Prevodila je i djela Bertolta Brechta te Georga Buchnera.




Najviše se posvetila pisanju priča za djecu, novela, kao i dramama za radio, televiziju i kazalište te scenarijima za igrane i dokumentarne filmove. Radila je kao tehnička prevoditeljica u Sjevernoj Irskoj te kao prevoditeljica i knjižničarka u Saveznoj Republici Njemačkoj.


Djela su joj objavljena ili izvedena na hrvatskom, albanskom, češkom, danskom, engleskom, hebrejskom, madžarskom, njemačkom, slovenskom, švedskom i talijanskom jeziku, a dječji igrokaz »Pobuna u Ludolandiji« uvršten je u antologiju »New International Plays For Young Audiences« u izdanju američkog nakladnika Meriwerher Publishing Co.


Sprovod Mirjane Buljan bit će u petak, 5. travnja u 12,50 sati na zagrebačkom Krematoriju.