Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Ispis članka: Riječani upoznali Šeparovićev Krvotok - Novi List

NoviList.hr

Riječani upoznali Šeparovićev Krvotok

Korčulanski pisac

11. studeni 2018 10:56

Napisao: Biljana Savić

Darko Šeparović za ovaj je roman dobio književnu nagradu »Drago Gervais« za 2017. u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopis

Foto Marko Gracin

RIJEKA Najgore i najteže mi je kad me pitaju koja je tema ovog romana. Ne znam. Ne znam što bih odgovorio. Znam iz svoje perspektive, ali ne bih temu želio docirati ni nametati čitateljima – kazao je mladi korčulansku pisac Darko Šeparović poprilično brojnoj riječkoj publici koja je sinoć uveličala predstavljanje njegova romana Krvotok u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.

Darko Šeparović za ovaj je roman dobio književnu nagradu »Drago Gervais« za 2017. u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa. Nagradu autoru uz novčani iznos čini i objava djela, a izdavač Krvotoka je Gradska knjižnica Rijeka, urednik je Edo Popović, lektor i korektor Dario Abram, autor naslovnice Igor Sladoljev, a dizajna Jelena Babić.

– Tema je sjećanje, način na koji mi interpretiramo neki događaj, oblikujemo ga ovisno o okolnostima i sugovorniku, i tom sjećanju uvijek nešto dodamo ili oduzmemo. Sjećanju baš i ne treba vjerovati – opisao je svoj roman Šeparović, okarakterizirajući ga magijskim realizmom.

Irina Masnikosa kazala je da se osjeti da je roman napisao pjesnik i arhitekt, što je Šeparović po struci. Pojasnio je i zašto se javio na natječaj za nagradu »Gervais«:

– Sviđa mi se što smo svi bili pod šiframa, a dok sam pisao roman smatrao sam da se izdavači neće baš polomiti i pretrgnuti da ga objave, pa mi je natječaj »Drago Gervais« bio odlična prigoda da testiram svoj rukopis.