Fraktura

“Proslovi za bolju zemlju” S. Goldsteina: Tekstovi koje povezuje ideja slobode

Zdenko Duka

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB – U Zagrebačkom kazalištu mladih predstavljena je, u izdanju Frakture objavljena knjiga »Proslovi za bolju zemlju« Slavka Goldsteina (1928.-2017.), u kojoj su objelodanjeni dosad uglavnom neobjavljeni tekstovi ovog kritičkog, tolerantnog intelektualca, publicista, novinara, urednika, izdavača, leksikografa, historičara, filmskog scenarista i redatelja, političara i židovskog aktivista.


Tu je dosad nikad objavljeni »Partizanski dnevnik« iz 1943. godine u kojem je kao 15-godišnjak počeo pisati svoje prve zapise, tu su dijelovi izvoda iz inače vrlo opsežnog dosjea Službe državne sigurnosti o Slavku Goldsteinu, prva poglavlja knjige koju je Goldstein počeo pisati ali ju nije uspio dovršiti, posljednji veliki životni intervju Borisu Paveliću, koji nije dosad objavljen…


Dvije godine nakon Goldsteinove smrti priređivači i urednici knjige, Pavelić i sin Ivo Goldstein, objavili su knjigu s izborom tekstova iz njegova pozamašnog opusa koji su nastajali u različitim vremenima, režimima i okolnostima.




Boris Pavelić je knjigu nazvao završetkom posla koji je Slavko Goldstein započeo sam ali i početkom, uvodom i okvirom prikaza života i rada Slavka Goldsteina. U dvadesetak uvrštenih tekstova na raznovrsne teme od rasprava o religiji i židovstvu, do aktualnih političkih tema – sve ih povezuje ideja slobode kazao je Pavelić.


Podsjetio je da je većinu tekstova u knjizi odabrao sam Slavko Goldstein, a nakon njegove smrti ona je dopunjena.


Književnik i novinar Ivica Đikić smatra da knjiga funkcionira kao dobar podsjetnik koliko Goldstein nedostaje u domaćem javnom prostoru jer se on u zadnje dvije godine često zapitao kako bi on reagirao na određenu situaciju.


»Nažalost, takvih je situacija bilo puno, a nedostajao je netko tko bi se oglasio s takvim autoritetom, moralnim i intelektualnim pokrićem, da upozori na nešto što u ovoj zemlji ide krivo«, rekao je Đikić.


Saborska zastupnica Vesna Pusić primijetila je da se kroz cijelu knjigu provlače dvije opsesije koje su Goldsteina pratile cijeli život, prva je složenost istine jer je odbijao generalizaciju, simplifikaciju i banalizaciju, a druga je hrabrost.