Sufijska poezija

Predstavljanje knjige “Jezik ptica” Faridudina Atara u Makronovi uz Sandu Hržić i Darka Rundeka

K. B.

Darko Rundek i Sanda Hržić

Darko Rundek i Sanda Hržić

Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (Mantik uttajr) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga



U srijedu, 29. svibnja u 19 sati u Makronovi, Ilica 11/1 u Zagrebu, na večeri posvećenoj sufijskoj poeziji, bit će održano predstavljanje mistične poeme “Jezik ptica” Faridudina Atara, kapitalnog djela perzijske i sufijske poezije iz 12. stoljeća, koje je po prvi puta na hrvatskom jeziku u prijevodu Sande Hržić i svesrdnu pomoć Darka Rundeka objavila izdavačka kuća Planetopija.


Večer inspiracije posvećenu Atarovoj poeziji, vodit će Sanda Hržić i Darko Rundek uz glazbu i projekcije perzijskih minijatura i goste iznenađenja. Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti u knjižari Planetopija, Ilica 68, ili neposredno prije događanja u Makronovi. 




Faridudin Atar, mistički pjesnik iz 12. stoljeća, smatra se, uz Dželaludina Rumija, najvećim sufijskim pjesnikom perzijskoga kulturnog kruga. U svojoj poemi Jezik ptica (Mantik uttajr) donosi pripovijest o potrazi za Apsolutom, alegorijsku priču o jatu ptica koje su krenule tražiti svog tajanstvenog kralja Simurga.


Na tom putu ptice prolaze bezbrojna iskušenja i simboličnih sedam pustopoljina, na kojima moraju žrtvovati po jedan vid svoje osobnosti, prije nego što potpuno napuste sebe, što je nužno da dosegnu svoj cilj. Tek trideset ptica dospijeva na vrh mistične planine Kaf, gdje ih prima ptičji kralj Simurg (u prijevodu s perzijskog: “trideset ptica”).


Faridudin Attar jedan je od najvećih sufijskih mističkih pisaca i mislioca. Iza sebe je ostavio više od dvjesto tisuća stihova i nešto proze, a Jezik ptica smatra se vrhuncem njegove misli.


Sanda Hržić diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon više predstava u kojima je igrala, odlazi u Pariz i završava školu Lecoq, uključujući i Laboratoire Expérimental de Mouvement, nakon čega se posvećuje režiji. U Parizu se uz kazališnu režiju bavila i novinarstvom i prevođenjem filmova.


Darko Rundek ugledni je kantautor i skladatelj filmske i kazališne glazbe. Sanda i Darko, sreli su se na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu krajem 1970-ih i otada su surađivali na mnogobrojnim projektima u kojima je Rundek, student režije, postao kompozitor i pjesnik, a Sanda, studentica glume, redateljica i prevoditeljica.