Novi roman

Lucio Toth “Kuća u Ulici San Zorzi”: Vjerno opisan suživot Hrvata i Talijana

Doris Žiković

U ovoj odiseji Dalmatinaca od propasti Austro-Ugarske Monarhije do raspada Jugoslavije, običan puk proživljava dramu sukoba rasa, religija i nacija, nakon mnogo stoljeća suživota i međusobnog poštovanja



RIJEKA Nakon dužeg vremena Novinsko-izdavačka ustanova Edit objavila je knjigu »Kuća u Ulici San Zorzi« autora Lucia Totha. Roman se bavi Drugim svjetskim ratom i posljedicama koje je oružani sukob imao na autohtono stanovništvo Dalmacije, sjevernog Jadrana i Istre, a ta tema je i danas aktualna zbog niza otvorenih pitanja. Suživot Hrvata i Talijana vjerno je opisan kroz slojevitu priču jedne obitelji koja je živjela u zadarskoj Ulici San Zorzi. Radnja je podijeljena na četiri dijela, počevši s 1918. za vrijeme D’Annunzijeve okupacije Rijeke. Drugi dio odvija se u Zadru od 1943. do 1947. godine. Treći dio odnosi se na 1972. i 1973. godinu, dok četvrti dio obuhvaća Domovinski rat početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. U razgranatoj mreži likova i sudbina koje se isprepliću, Toth je uklopio i jedan lik koji gotovo slučajno završi u Vijetnamu početkom sedamdesetih godina.


 Odiseja Dalmatinaca


U ovoj odiseji Dalmatinaca od propasti Austro-Ugarske Monarhije do raspada Jugoslavije, običan puk proživljava dramu sukoba rasa, religija i nacija, nakon mnogo stoljeća suživota i međusobnog poštovanja. Obitelji se razdvajaju te oni koji su nekad živjeli pod istim krovom postaju stranci. Priča nije povijesni roman, već prikaz rata onako kako su ga doživjeli obični ljudi u to doba.


– To je saga o četirima obiteljima koje povezuju krvne i rodbinske veze, a ratovi ih razgone i razdvajaju. Dvije su obitelji talijanske, a dvije hrvatske narodnosti, žive u istoj kući, unutar istih zidova, u gradu koji se tijekom desetljeća mijenja sve dok mu vlastiti sinovi ne postanu stranci. Mladi pustolovi i idealisti prolaze kolektivnu sudbinu svoje zemlje, otkrivajući tko su u nerazumljivoj stvarnosti koja ih okružuje: od finis Austriae do D’Annunzijeva pothvata i rađanja fašizma; od partizanskog rata u Dalmaciji i Italiji do pada Mussolinija, uništenja talijanskog Zadra i egzodusa njegovih stanovnika; od prve krize jugoslavenskog komunizma 70-ih godina prošlog stoljeća te masovnih prosvjeda i Vijetnamskog rata u pozadini, do raspada Titove Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, kaže autor u uvodu romana.


Kultura dijaloga




Knjiga je objavljena u okviru Editove Biblioteke Egzodika, uz potporu Associazione del Dalmati Italiani nel Mondo, Torreglia (Padova), a preveli su je Živko Nižić i Nedjeljka Balić-Nižić. Autor Lucio Toth (1934-2017) bio je talijanski političar, pravnik i pisac, rodom iz Zadra, kojeg je napustio nakon kraja Drugog svjetskog rata. Diplomirao je pravo u Bologni te započeo karijeru u sudstvu. Bio je senator u talijanskom parlamentu i predsjednik Udruge Associazionne Nazionale Venezia Giulia e Dalmazia i njegovao je kulturu dijaloga među obalama Jadranskoga mora. Ljubav prema rodnome gradu temelj je i njegovog prvog romana »Povijest Zadra. Od početaka do današnjih dana«.