Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Google obilježio rođendan Jorge Louis Borgesa - Novi List

NoviList.hr

Google obilježio rođendan Jorge Louis Borgesa

Doodle

24. kolovoz 2011 18:37

Napisao: Portal Novilist.hr

Google obilježio rođendan Jorge Louis Borgesa

Danas je na naslovnici tražilice Google osvanuo još jedan u nizu modificiranih logotipa, popularno poznatih kao "doodle". Ovaj put to je bilo u čast rođenja argentinskog književnika Jorge Louis Borgesa.

Borges je rođen u Buenos Airesu 24. kolovoza 1899. čime bi na današnji dan napunio 112 godina. Od najranijeg djetinjstva Borges je bio bilingvist te je naučio čitati engleski prije španjolskog. Odrastao je u prigradskoj četvrti Palermo, u velikoj kući, s još većom knjižnicom. Sasvim prirodno, za života je radio kao knjižničar a 1955. dolazi na mjesto direktora Nacionalne knjižnice u Buenos Airesu iako je tad već skoro u cijelosti izgubio vid.

Uz kratke priče, po kojima je i najpoznatiji, Borges je također pisao poeziju, eseje, nekoliko scenarija, i mnogo književne kritike, predgovora, pogovora, uređivao je brojne antologije te je prevodio s engleskog, francuskog i njemačkog na španjolski. 

Smatra se jednim od najvećih i najutjecajnijih književnika 20. stoljeća posebice u žanrovima znanstvene fantastike i magičnog realizma. Među njegova najpoznatija dijela spadaju kratke priče "Babilonska knjižnica" i "Aleph".

Ilustracija na stranici Googlea prikazuje Borgesa s leđa kako promatra fantastični imaginarni svijet ispunjen labirintima, zrcalima i beskrajnim stepenicama - čestim temama u njegovim radovima.