"Priče o samoći"

Gavran predstavlja novu zbirku u Rijeci: “Neobične priče čiji će vam se junaci zavući pod kožu”

P. N.

FOTO/Darko Jelinek

FOTO/Darko Jelinek

Najizvođeniji hrvatski dramski pisac pred čitatelje će izaći s ovogodišnjom zbirkom "Priče o samoći".



U suradnji s izdavačem Mozaik knjigom ove srijede u Rijeci gostuje poznati i produktivni autor Miro Gavran, doznajemo iz Gradske knjižnice Rijeka. Ovaj hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te najizvođeniji hrvatski dramski pisac, pred čitatelje će izaći s ovogodišnjom zbirkom “Priče o samoći”.


Trideset godina nakon objavljivanja kultne zbirke priča “Mali neobični ljudi” (1989.), koja je imala čak pet izdanja, u djelu “Priče o samoći” (2019.) na još sugestivniji i koncizniji način portretira naše suvremenike, sudbinski određene samoćom – tom dominantnom temom našeg vremena. U knjizi je autor sabrao deset neobičnih priča čiji će vam se junaci krišom zavući pod kožu.


U njihovim tugama, razočaranjima, radostima i emocijama s lakoćom ćete pronaći i djeliće svoga života. Najprevođeniji hrvatski književnik ponovno je napisao knjigu za književne sladokusce koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.




Miro Gavran suvremeni je hrvatski autor. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika. Njegove knjige imaju više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je otprilike 350 kazališnih premijera diljem svijeta koje je pogledalo više od četiri milijuna ljudi.


Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima. Taj kazališni festival od 2003. djeluje u Slovačkoj u Trnavi, od 2013. u Poljskoj u Krakovu, a od 2016. u Češkoj u Pragu, pod nazivom “GAVRANFEST”.


Razgovor s autorom moderirat će novinar i književnik Davor Mandić, u srijedu 6. 11. u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka.