Premijerne izvedbe

Projekt Žaka Valente u Zagrebu i Rijeci: “Jezične varijacije za Dan znakovnih jezika”

Kim Cuculić

Foto: EDITA SENTIĆ

Foto: EDITA SENTIĆ



RIJEKA – Autorsko-istraživački scenski projekt koreografa Žaka Valente u povodu Međunarodnog dana znakovnih jezika pod naslovom »Jezične varijacije/Razina 1« bit će premijerno izveden 22. rujna u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo u 20 sati, a 23. rujna u 20 sati u riječkoj Filodrammatici.


Riječ je o prvoj produkciji koju umjetnička organizacija »ARKTIK – Institut za budućnost«, uz podršku Ministarstva kulture, producira gostujućem autoru odabranom putem javnog poziva.


Ovim radom Žak Valenta počinje rad na seriji izvedbenih istraživanja »Jezične varijacije«. Ovom prilikom donosi rezultate procesa istraživanja naslovljenog »Jezične varijacije/Razina 1« u kojem se sa suizvođačima bavi suodnosom triju vidova komunikacijskih alata: znakovnog jezika (jezik komunikacije za osobe s oštećenjem sluha i govora), govornom euritmijom (umjetnička praksa kojom se služe euritmisti u svom umjetničkom izričaju) i plesnom improvizacijom (suvremene plesne prakse). Izvođači su Katarina Nikšić, Josipa Bubaš i Žak Valenta.




Ovaj prvi gostujući projekt u produkciji Instituta za budućnost također najavljuje pilot-projekt »IF Festival – Međunarodni festival postavljanja pitanja«, koji u pilot godinu 2019. kreće s nekoliko javnih poziva na produkcije scenskih i vizualnih radova, a cjelogodišnji nacionalni program kreće službeno kroz svih 12 mjeseci 2020. godine u partnerskim gradovima i organizacijama širom Hrvatske. Rezervacije za predstavu prijavljuju se na: [email protected] ili SMS/Viber/Whatsapp 099/200-40-40.