Po Vojnovićevom romanu

Predstava “Jugoslavija, moja dežela” Ivice Buljana u petak u HNK Zagreb

Hina



Drama Slovenskoga narodnog gledališča iz Ljubljane gostovat će u petak 15. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb s predstavom »Jugoslavija, moja dežela« u režiji Ivice Buljana, po nagrađivanu istoimenu romanu slovenskog pisca, kolumnista i filmskog redatelja Gorana Vojnovića.


Vojnovićeva obiteljska priča o traumama odrastanja, propasti jednoga svijeta, te sudbinama, osamljenosti i borbama s duhovima prošlosti opsežna je romaneskna pripovijest koja se bavi nijansama društveno-političke prtljage povijesnog i geografskog konteksta ovih prostora.


Roman je u Sloveniji proglašen romanom godine a u hrvatskoj ga je objavio nakladnik Fraktura pod naslovom »Jugoslavija, moja domovina« u prijevodu na hrvatski Anite Peti-Stantić i Jagne Pogačnik.




U romanu glavni junak Vladan Borojević, napola asimilirani tridesetogodišnjak, mirno živi sve dok ne sazna da se njegov otac, general JNA za kojega je mislio da je mrtav, skriva zbog optužbi za ratne zločine. Vladan naravno kreće u potragu za pravom istinom, ocem i vlastitim identitetom.


»Kroz potragu za identitetom glavnoga junaka Vladana Borojevića, putujemo kroz vrijeme. Pratimo njegovo odrastanje u Puli ranih osamdesetih, epizode u Beogradu i Novome Sadu za vrijeme rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, do Ljubljane gdje se nastanjuje s majkom«, stoji u najavi.


»Dvadeset godina poslije, po istim tragovima, junak istražuje porijeklo svoje multietničke obitelji i otkriva neugodnu istinu o ocu, ratnome zločincu. Kroz potragu glavnoga junaka za vlastitim korjenima i njegov obračun s ocem, predstava otvara pitanja odgovornosti i praštanja, na način svojstven kazališnoj umjetnosti«, dodaje se.


Buljan je na predstavi okupio vrhunski glumački ansambl pa tako Vojnovićeve »moćne likove, prepune ljubavi i oporosti«, među ostalima glume Marko Mandić (Vladan), Nataša Barbara Gračner (majka Duša), Matjaž Tribušon (otac Nedeljko), dok Jernej Šugman igra Vladanova prijatelja Emira.


Za kostime u predstavi nagrađena je Ana Savić Gecan, scenografiju je napravio poznati scenograf Aleksandar Denić, a glazbu komponirao Darko Rundek.


»Roman ‘Jugoslavija, moja dežela’ suprotstavlja dvije slike Balkana: onu zapisanu u dječjem sjećanju i onu kakvu vide objektivne oči odrasle osobe. Nesumnjivo je da se te dvije slike na kazališnoj pozornici preklapaju na različite načine, utoliko koliko su neograničene razne dimenzije uprizorenih stvarnosti«, stoji u najavi predstave na mrežnim stranicama SNG Ljubljana.


»Upravo u tom obilju kazališnih mogućnosti leži najveći potencijal uprizorenja toga teksta – pozornica na najbolji mogući način omogućuje simultanost raznih pojavnosti, drugačijih sjećanja i različitih istina, brišući granice među njima, kako bismo se na kraju možda malo uspjeli približiti suštini problema u suočavanju sa zločinima koje su naše ime počinili naši dobri očevi, stričevi, susjedi ili prijatelji«, dodaje se.