GKL Rijeka

Praizvedba “Avantura malog Jujua”: Popularna pjesmica prvi put u predstavi

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

»Avanture maloga Juju« nije klasična lutkarska predstava, već u njoj ima elemenata animacije i temelji se na tijelu te glazbenim ritmovima



RIJEKA Bila mama Kukunka, Kukunka/bio tata Taranta, Taranta/imali su maloga Juju./Jednom su se šetali, šetali/kraj duboke rijeke Nil, rijeke Nil/gdje je bio velik krokodil… – početni su stihovi »Avantura maloga Jujua«, vjerojatno najpopularnije dječje pjesmice. Sada će ona biti praizvedena u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, u subotu, 22. rujna u 18 sati. Prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama predstavu »Avanture maloga Juju« potpisuju Ivana Đula i Milica Sinkauz, a redateljica je Renata Carola Gatica, koja je pohvalila ansambl GKL-a koji u ovoj predstavi svira, pleše, pjeva i glumi.


– Riječ je o naslovu koji nudi mnogo mogućnosti. Pjesma se bavi temom straha, ali smo joj mi pristupili nježno. Stihove poznate pjesme, koju donosimo u cjelini, pretočili smo u scene. Predstava djeluje poput malog koncerta ili mjuzikla i ima snažnu poruku – osvrnula se Renata Carola Gatica.


Ravnateljica riječkog GKL-a Magdalena Lupi Alvir kazala je da se ova prva premijera u novoj kazališnoj sezoni uklapa u moto sezone 2018./2019. koja je u znaku hrabrog odrastanja. Prema riječima Lupi Alvir, »Avanture maloga Juju« nije klasična lutkarska predstava, već u njoj ima elemenata animacije i temelji se na tijelu te glazbenim ritmovima. Doznali smo i da je ideja za predstavu nastala na jednom letu zrakoplovom iznad Egipta i rijeke Nil.




Autorica i skladateljica Ivana Đula objasnila je da su željeli ostati vjerni tekstu, a istodobno stvoriti novi narativ i ispričati svoju priču. Alena Pavlović, kreatorica scenografije, objekata i kostima, istaknula je da je scenografija jednostavna i temelji se na prirodnim bojama. Suradnik za scenski pokret je Argentinac Damian Cortes Alberti, koji prvi put surađuje s GKL-om Rijeka. Kazao je da je svojom koreografijom, usklađenom s glazbom i bogatom ritmikom, pokušao na kreativan način pokrenuti pjesmu. Oblikovatelj svjetla je Sanjin Seršić.


U ulozi Jujua je Tilen Kožamelj, od 1. rujna ove godine član ansambla GKL-a. Vezano uz predstavu, kazao je da mu je izazov, jer se u njoj miješaju različiti stilovi. Krokodila tumači Damir Orlić, koji kaže da predstava izvana djeluje lako, pitko i zabavno, no da iza nje stoji velik trud. Mamu igra Andrea Špindel, koja ističe da je izvedba matematički precizna i da je sve ritmički određeno. Tatu glumi David Petrović, a Pripovjedač je Zlatko Vicić. Predstava je namijenjena uzrastu 3+.