Dvije prijestolnice

EPK pripreme za senzorno kazalište: Riječki glumci-lutkari na edukaciji u Galwayu

Kim Cuculić

Foto Gradsko kazalište lutaka

Foto Gradsko kazalište lutaka

Edukacija na kojoj sudjeluju riječki lutkari – Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković podloga je za buduće senzorno kazalište, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju, a koje će djelovati u sklopu programa Dječja kuća Rijeke 2020



RIJEKA Još se jednom spajaju Rijeka i irski Galway, dvije Europske prijestolnice kulture koje će ovu titulu ponijeti 2020. godine. U okviru programa Rijeke 2020, glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka otputovali su u Galway na radionicu senzornog kazališta, koja uključuje predavanja, ali i praktični rad s umjetnicima i djecom.


Ovaj susret ideja je organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020. Edukacija na kojoj sudjeluju riječki lutkari – Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković podloga je za buduće senzorno kazalište, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju, a koje će djelovati u sklopu programa Dječja kuća Rijeke 2020, u ciglenoj kući kompleksa »Benčić«. Edukacija koju pohađaju stavlja fokus na rad s djecom različitog spektra autizma.


Ovo nije prva suradnja riječkog kazališta lutaka s partnerima iz Galwaya. Naime, prošlog ljeta na festival Tobogan bila je pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves koja je održala radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje upravo na temu senzornog kazališta. Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene.


Terapeutsko lutkarstvo




Prema riječima ravnateljice GKL-a Magdalene Lupi Alvir, ideja je da se kroz radionice za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavi ova posebna i u svijetu već razvijena kazališna forma koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu.


– Radi se o takozvanom senzornom kazalištu, posvećenom upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti. Unutar programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture, želja nam je educirati umjetnike Gradskog kazališta lutaka za direktan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo udružiti snage u ovom jedinstvenom projektu – ističe Lupi Alvir.


Projekt »Hear Our Voice« ujedinjuje multisenzorno kazalište i umjetnost te dokumentarni film kako bi se u zajednicu uključio što veći broj različitih ljudi, a GAP je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti.


Suradnja s Galwayem


– Redoviti i uvijek rado viđeni gledatelji predstava GKL-a su često i djeca Centra za odgoj i obrazovanje koja predstave uvijek prate zajedno sa svojim vršnjacima iz vrtića i škola, no u programima senzornog kazališta radit ćemo i surađivati upravo zajedno za djecu s različitim poteškoćama u razvoju. Želja nam je nakon ove radionice dogovoriti daljnju suradnju GKL-a Rijeka i Dječje kuće s timom Galway 2020, GAP-om, kazalištem Oily Cart te redateljem Tim Webbom, pa se tako nadamo u 2020. godini ostvariti daljnje radionice multisenzornog kazališta u Rijeci, s mogućnošću koprodukcije manje kazališne predstave – kaže Magdalena Lupi Alvir.