Marina Selak

U potrazi za izgubljenom ljepotom: Retrospektivna izložba Marine Selak u Galeriji Klovićevi dvori

Hina

ilustracija: Galerija Klovićevi dvori

ilustracija: Galerija Klovićevi dvori

Raskošni mediteranski vrtovi, kao što skrivaju pravu istinu o traganju za ljepotom, svetosti pojedinih toposa, tako otkrivaju i izazove lutanja ili varljive privide uvjerljivih mitskih prizora sjećanja i zaborava", ustvrdila je u predgovoru kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos.



ZAGREB – Izložba “Trideset godina u potrazi za izgubljenom ljepotom“ Marine Selak, koja se otvara u četvrtak u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, donosi retrospektivan izbor umjetničinih radova naglašeno intenzivna kolorita, nastale između 1990. i 2016. godine.


Tim odabirom, ističe se u najavi izložbe, Darko Schneider ne propušta istaknuti razvoj autentičnog umjetničina rukopisa koji širokim potezima gradi duboko promišljene i proživljene kompozicije arkadijskih krajolika.


“Krešendo poteza diktira ritam materijalizacije zamišljene glazbene partiture na slikarskome platnu. Međutim, raskošni mediteranski vrtovi, kao što skrivaju pravu istinu o traganju za ljepotom, svetosti pojedinih toposa, tako otkrivaju i izazove lutanja ili varljive privide uvjerljivih mitskih prizora sjećanja i zaborava”, ustvrdila je u predgovoru kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos.




Po njezinim riječima, naslov izložbe Marine Selak je sintagma što objedinjuje njezinu dosljednost u istraživanju mogućnosti slikarskoga medija s izražavanjem svojevrsna pojmovnika filozofskog naslijeđa zasnovana na antičkim mitovima i legendama.


Podsjetila je kako je umjetnica na svojoj zadnjoj izložbi održanoj u Galeriji Kristofora Stankovića (Skupština Grada Zagreba) 2016. godine gotovo programatski objavila “Ljepota najjače sja“ ponovo se vrativši mitskim uvalama Odisejeva vremena, furioznu koloritu Orlanda i plamsavom dinamikom odnosa boja i poteza dočaranoj Vojnovićevoj “Oluji”.


“Jednako tako sa svakom dovršenom slikom Marina Selak već utire put prema novom ciklusu, nagoviještenu u slici “Dubrovnik: rođenje u kamenu”, najavljujući gradivnu neiscrpnost motiva što je zaokupljaju, pri čemu stvara živu osobnu partituru svoga ‘srca u kamenu’“, istaknula je kustosica.


Marina Selak rođena je u Zagrebu, gdje je završila Gornjogradsku gimnaziju i paralelno srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Na Filozofskom fakultetu diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost, a studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti gdje je pohađala poslijediplomski studij iz međunarodnih političkih odnosa.


Njezina izložba u Klovićevim dvorima bit će otvorena idućih mjesec dana.